НБУ: Збільшення експорту товарів та послуг у 2010 р. очікується вище, ніж імпорту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Збільшення експорту товарів та послуг у 2010 р. очікується вище, ніж імпорту

Валюта
512
Зростання експорту товарів і послуг України в 2010 р. очікується вище, ніж імпорт до України, що дозволить досягти збалансованого поточного рахунку платіжного балансу, або його незначного дефіциту. Такий прогноз журналістам оприлюднив виконавчий директор Національного банку України Ігор Шумило, повідомляє кореспондент РБК-Україна.
"Темпи експорту товарів і послуг будуть на рівні 16%... Темпи імпорту товарів і послуг - на рівні 14%. В результаті наше сальдо (поточного рахунку) буде від 0 до -1%", - сказав Шумило, зазначивши, що подібний прогноз можливий за умови реалізації "цільового оптимістичного сценарію". Реалізація ж цього сценарію залежатиме від зваженості державної фінансової політики, у тому числі бюджетної. Також Шумило озвучив прогноз з приводу стану фінансового рахунку України за підсумками 2010 р. В разі реалізації оптимістичного сценарію, негативне сальдо фінансового рахунку зменшиться в 3-4 рази в порівнянні з 2009 р.
Нагадаємо, раніше керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький повідомив, що стан фінансового рахунку платіжного балансу за підсумками 2009 р. виявився кращим, ніж прогнозувалося на початку минулого року. "За фінансовим рахунком ми недооцінили позитивні моменти. Звичайно, рік ми закінчуємо з дефіцитом, але менше 12 млрд грн. (11,8 млрд грн.). Це краще, ніж прогнози. Виявилось, що банки і підприємства успішно пройшли процес реструктуризації. Більш того, в грудні 2009 р., вперше з вересня 2008 р., ми навіть мали невеликий профіцит по фінансовому рахунку. Тобто ми отримали більший приплив капіталу, чим його відтік", - сказав експерт.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас