Контролюючі органи зацікавилися зростанням цін на цукор — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Контролюючі органи зацікавилися зростанням цін на цукор

Аграрний ринок
734
На різке зростання роздрібних цін на цукор відреагували контролюючі держоргани. Антимонопольний комітет (АМКУ) почав розгляд справи за фактом подорожчання цукру в середньому на 30%. "Значне подорожчання цукру може мати ознаки порушення конкурентного законодавства з боку учасників ринку", - пояснив в.о. голови АМКУ Олександр Мельниченко. Комітет вже звернувся до Мінекономіки і Мінагрополітики з проханням надати факти зловживання учасниками ринку монопольним становищем.
Обґрунтованість зростання цін перевірить і Держцінінспекція. Незважаючи на те, що перевірки проходять у плановому порядку, всі факти безпідставного підвищення цін на цукор будуть виявлені до кінця 2010 року, пообіцяла глава відомства Наталія Немодрук. "Я звертаюся до тих виробників, які поки вагаються. Необґрунтоване підвищення цін буде рано чи пізно розкрито, і штраф доведеться платити", - заявила вона. За розрахунками Держцінінспекції, вартість цукру в роздробі не повинна перевищувати 8,5 грн/кг, тоді як зараз вона складає 11 грн/кг.
Якщо держоргани виявлять порушення, торговців зобов'яжуть віддати державі доходи, отримані від незаконного підвищення ціни, і заплатити штраф в їх двократному розмірі. Але, за даними Держцінінспекції, компанії виграють 90% таких справ у судах першої інстанції і 50% - апеляційної інстанції. Ухиляються компанії і від обов'язкового декларування подорожчання цукру більш ніж на 1% за місяць. Замість реєстрації зміни ціни створюється нова компанія, яка декларує спочатку завищену ціну.
"Зараз ми разом з Мінекономіки готуємо законодавчі зміни, аби змусити підприємців обґрунтовувати ціни на соціальні групи продуктів харчування і при первинній реєстрації", - сказала Н.Немодрук.
Учасники ринку вважають перевірки неефективним заходом. "Уряд став жертвою недостовірної інформації про те, що в країні досить цукру. Україна виробила всього 1,3 млн т, і як мінімум половина цього обсягу вже продана. Зараз в країні дефіцит цукру, що викликає зростання цін", - стверджує голова наглядової ради "Цукровий союз 'Укррос'" Сергій Федоренко.
"Завезення сирцю в грудні було провалене. За нашими даними, 80% квот отримала фірма, яка так і не завезла продукцію", - говорить власник одного з цукрових заводів. З квоти в 260 тис. т цукру-сирцю в 2009 році до України було ввезено всього 64 тис. т. "Збити ціни на цукор можна лише імпортом, а квоти на ввезення цукру-сирцю в поточному році ще не розподілені", - відзначає директор консалтингової компанії AAA Сергій Наливка.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас