Комітет Європарламенту вважає, що кандидати на членство в ЄС мусять продовжити реформи, особливо - Туреччина — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Комітет Європарламенту вважає, що кандидати на членство в ЄС мусять продовжити реформи, особливо - Туреччина

111
Комітет з питань закордонних справ Європейського парламенту вважає, що кандидати на членство в ЄС мусять продовжити реформи, особливо - Туреччина. Про це йде мова в трьох резолюціях, схвалених сьогодні на засіданні Комітету стосовно прогресу в 2009 році Хорватії, колишньої югославської республіки Македонії та Туреччини.
В резолюції стосовно прогресу Хорватії депутати висловили думку про те, що переговори про приєднання країни до ЄС можуть бути завершені вже в 2010 році, що, у свою чергу, дасть позитивний поштовх для процесу інтеграції інших країн Західних Балкан.
Разом з тим депутати вважають, що Хорватія має підсилити систему публічної адміністрації, продовжити судову реформу, підсилити боротьбу з корупцією і організованою злочинністю і забезпечити повернення біженців.
Депутати чекають повної співпраці Хорватії з Міжнародним трибуналом для колишньої Югославії і надання доступу до всіх необхідних матеріалів у рамках цього процесу.
Члени Комітету відзначили прогрес Хорватії на шляху реформ, в той же час висловили стурбованість зменшенням підтримки вступу в ЄС серед населення країни.
В резолюції стосовно колишньої югославської республіки Македонії депутати висловили надію на те, що переговори з цією країною про вступ в ЄС почнуться в найближчому майбутньому, і попросили Європейську Раду на саміті в березні цього року прийняти рекомендації Єврокомісії щодо початку таких переговорів.
Разом з тим члени Комітету вважають, що Македонія має продовжити реформи публічної адміністрації, судової системи, боротьбу з корупцією, покращити права жінок і міжетнічні стосунки.
Депутати також закликали владу Македонії та Греції подвоїти зусилля для вирішення питання щодо назви країни. При цьому депутати вважають, що ЄС має бути готовим допомогти в переговорному процесі.
В резолюції стосовно Туреччини депутати відзначили, що прогрес у конкретних реформах в 2009 році залишається обмеженим. Так, депутати висловили співчуття, що Туреччина чотири роки поспіль не може ратифікувати додатковий протокол до Угоди про асоціацію між Туреччиною і ЄС, а також з приводу рішення Конституційного Суду Туреччини закрити Партію демократичного суспільства.
Крім того, депутати вважають, що Туреччина має поліпшити законодавство у сфері прав жінок, недискримінації, свободи релігії, свободи слова, боротьби з корупцією і "нульової толерантності" до тортур.
Члени Комітету також висловили переконання в тому, що Туреччина має докласти зусиль для того, щоб відповідати Копенгагенським критеріям. Турецький уряд, згідно резолюції, повинен сприяти конкретними кроками вирішенню проблеми Кіпру.
Як позитивні кроки депутати оцінили дозвіл мовлення курдською мовою, а також дипломатичні зусилля для нормалізації відносин з Вірменією.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас