Урсула Ле Гуїн очолила війну проти Google — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Урсула Ле Гуїн очолила війну проти Google

Кримінал
862
Вчора американська письменниця Урсула Ле Гуїн подала петицію, підписану більш ніж 300 американськими письменниками, в один з нью-йоркських судів. У петиції викладені вимоги письменників, що заперечують проти проекту Google з оцифрування книг і їх публікації в інтернеті.
Як повідомляє агентство AFP, вчора американська письменниця Урсула Ле Гуїн звернулася до суду з вимогою переглянути угоду про створення електронної бібліотеки, підписане компанією Google, Гільдією письменників (один з американських письменницьких союзів) і Асоціацією американських видавців. Урсула Ле Гуїн і ще 366 американських письменників вимагають, щоб угода не поширювалася на книги, видані в США.
Нагадаємо, проект створення цифрової бібліотеки, в якій користувачі зможуть цілком або частково переглядати відскановані копії книг, вперше був представлений на книжковій виставці у Франкфурті-на-Майні в 2004 році. Проте в 2005 році Гільдія письменників і Асоціація американських видавців подали позов проти Google, стверджуючи, що цей проект порушує авторські права письменників і видавців. В кінці минулого року обидві сторони уклали угоду, за умовами якої Google погодилася виплатити $125 млн на створення некомерційної організації Book Rights Registry.
Власники авторських прав зможуть зареєструвати в цій організації книги, після чого Google отримає право оцифровувати ці книги і надавати своїм користувачам їх зміст на платній основі. Правовласники повинні отримувати відрахування від продажів книг і рекламної виручки Google. Проте Франція, Німеччина і деякі інші країни відмовилися від участі в цій угоді, внаслідок чого її умови були переглянуті. Дія переглянутої угоди поширюється на книги, зареєстровані в Бюро реєстрації авторських прав США на 5 січня 2009 року або видані в Австралії, Великобританії, Канаді або США. Втім, нові умови ще не отримали судового схвалення. Суд Південного округу Нью-Йорка розгляне переглянуту угоду 18 лютого.
Урсула Ле Гуїн та її прибічники стверджують, що при укладенні цього договору Гільдія письменників не виступала і не могла виступати від імені всіх американських письменників, оскільки її представники не обговорили це питання з жодною іншою групою письменників, ні з американськими письменниками в цілому. У петиції, з текстом якої можна ознайомитися на особистому сайті Урсули Ле Гуїн, вказано, що інші письменницькі асоціації, такі як Національний союз письменників, Американське товариство журналістів і письменників і "Американські письменники в жанрі наукової фантастики і фентезі", заперечують проти участі США в цій угоді. У числі письменників, що поставили свій підпис під петицією, є такі популярні автори, як Уоллі Лем, Емі Тан, Скотт Туроу, Гаррісон Кейллор і Елмор Леонард. У свою чергу сім'я письменника Джона Стейнбека, яка спочатку була проти цієї угоди, змінила свою думку і перейшла в табір його прибічників.
Представник Google заявив: "Якщо ця угода буде схвалена судом, вона відкриє доступ до мільйонів книг у США, давши авторам і видавцям нові способи поширення своїх праць". Якщо ж вимога групи письменників на чолі з Урсулою Ле Гуїн буде задоволена і США будуть виключені з угоди, це стане серйозним ударом по книжковому проекту компанії Google.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас