РФ і Білорусія мають шанс підписати документ про постачання нафти, переговори проходять складно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ і Білорусія мають шанс підписати документ про постачання нафти, переговори проходять складно

Енергетика
225
Переговори з Білорусією про безмитні постачання російської нафти проходять складно, хоча білоруська сторона і зробила декілька нових пропозицій, повідомило джерело, знайоме з процесом переговорів.
"Переговори проходять у дуже складній обстановці. Члени білоруської делегації практично не проявляють гнучкості, бо стоять на позиціях, заданих керівництвом республіки Білорусь", - сказало джерело.
Разом з тим, повідомив він, білоруська сторона зробила декілька нових пропозицій, у тому числі що стосуються зміни давальницького режиму і обсягу фактичного споживання нафти.
При цьому джерело стверджує, що, "незважаючи на складний характер переговорів, є всі шанси вийти цього разу на підписання двостороннього документа, якщо російська сторона піде хоч би на мінімальний компроміс, а в білоруської сторони будуть відповідні повноваження і узгодження білоруського керівництва". "Йдеться про зближення позицій у питанні тарифів і методу їх індексації", - пояснив співрозмовник.
На думку джерела, "факт тривалих переговорів свідчить про те, що парламентери з обох боків не враховують того, що на білоруських НПЗ запасів нафти залишилося максимум на тиждень".
"Це означає, що в разі недомовленості не можна відкидати, що білоруська сторона піде на несанкціонований відбір частини транзитного обсягу російської нафти. Хоча це однозначно розглядатиметься як розкрадання зі всіма юридичними наслідками, що з цього витікають", - сказало джерело.
Він звернув увагу на те, що, за деякими даними західних нафтових трейдерів, останні почали резервувати потужності в Ростоку і в Гданьську для можливого прокачування нафти в реверсному режимі для європейських споживачів.
Офіційних коментарів про перебіг російсько-білоруських переговорів щодо постачань нафти отримати не вдалося.
В свою чергу джерело в "Транснафті", кажучи про перебіг переговорів, відзначило, що йдеться, перш за все, про тарифи на прокачування транзитної нафти через територію Білорусії.
За його інформацією, в даний час "підбиваються підсумки робіт експертних груп, йде уточнення позицій сторін".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас