Мінфін РФ має намір забрати у нафтовиків "нульовий податок" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін РФ має намір забрати у нафтовиків "нульовий податок"

Енергетика
266
На нараді у віце-прем'єра Ігоря Сечина інший віце-прем'єр, міністр фінансів Олексій Кудрін запропонував відновити експортне мито на східносибірську нафту, розповіли "Ведомостям" учасник наради і чиновник Міненерго. Нульова ставка мита для сировини з 13 родовищ діє лише два місяці, повідомляє k2kapital.
З кінця 2008 р. почався видобуток відразу на трьох великих родовищах Східного Сибіру: Талаканському ("Сургутнафтогаз"), Верхньочонському (ТНК-BP ) і Ванкорському ("Роснафта"). Але основним лобістом пропозиції про безмитний експорт "нової" нафти джерела "Ведомостей" називали "Сургутнафтогаз". В усякому разі, про підтримку цієї ідеї з боку уряду міністр енергетики Сергій Шматко оголосив відразу після відвідин Путіним нафтопереробного заводу "Сургутнафтогазу" і наради прем'єр-міністра з нафтовиками. Для окупності проектів в Східному Сибіру цей захід повинен діяти мінімум три роки, говорив тоді Шматко.
Уряд випустив постанову про обнулення мита для 13 східносибірських родовищ лише в грудні. Для "пільгової" нафти довелося вводити окремий митний код. Але у результаті виявилось, що під встановлені в ньому характеристики не підпадає нафта Ванкорського родовища - головного джерела сировини для нафтопроводу Східний Сибір - Тихий океан.
Передбачається, що завдяки розширенню переліку родовищ до 22 вдасться так змінити якісні характеристики нафти, аби їм відповідав і Ванкор. ФТС запропонувала відкоригувати постанову уряду, але категорично проти виступив Мінфін. Через це "поспішне і необдумане" рішення бюджет цього року втратить близько 80 млрд. руб., обурюється високопоставлений співробітник міністерства: при обнуленні мита на нафту 13 родовищ втрати цього року обчислювались на рівні 40 млрд. руб., а тепер з'ясовується, що вони будуть значно більшими.
Крім того, Міненерго лише недавно представило детальну доповідь про темпи падіння видобутку нафти на старих родовищах: прогнози теж виявилися несприятливими для бюджету. За оцінкою "Трійки діалог", в 2010 р. видобуток на старих ділянках впаде на 2,5-2,7%, але загальне зростання буде близько 1,5% до 2009 р.
На нараді в Сечина рішення про повернення мита прийняте не було, говорять джерела "Ведомостей". Одне з них змалювало прийнятий "компромісний" варіант: з 19 січня і до 1 березня експорт нафти 22 родовищ залишиться безмитним, але до весни спеціальна робоча група знову проаналізує економіку цих ділянок і зробить пропозиції із заміни доходів, які недоотримав бюджет. Якщо зменшити кількість родовищ, доведеться виділяти новий митний код, а це складно. Інший вихід - повернути мито для Східного Сибіру, але передбачити знижку до звичайної ставки (з 1 лютого мито повинне скласти $270,7 за 1 т), зазначає співрозмовник видання.
Для нафтовиків це буде удар, говорить аналітик Банку Москви Денис Борисов: при ціні нафти на рівні $80 за барель їх дохід в Східному Сибіру (з врахуванням нульової ставки мита і НДПІ) складає близько $60 за барель, в Західному Сибіру - близько $12 за барель (в обох випадках без врахування зроблених капвкладень). Видобуток на родовищах, що діють, продовжиться, але ризикувати із запуском нових проектів нафтовики не будуть, вважає аналітик.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас