Експерт: Коли чекати повернення інвесторів до України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Коли чекати повернення інвесторів до України

Казна та Політика
659
Повернення крупних іноземних інвестицій в банківський сектор України залежить від економічного курсу, який після виборів проводитиме керівництво країни. При позитивному сценарії зміни на краще стануть відчутними в найближчий рік.
Проте можливий і негативний сценарій, за яким не виключений дефолт України по внутрішніх і зовнішніх зобов'язаннях, що поставить під питання довіру до економіки країни в цілому. Таку думку висловив глава казначейства банку "Київ" Фелікс Інденбаум.
За його словами, за позитивного розвитку подій вже через рік обсяг валюти - за рахунок притоку іноземних інвестицій - на ринку істотно зросте. "З'явиться надлишок, пропозиція перевищить попит, що призведе до ревальвації гривні", - відзначає експерт.
Приток іноземних інвестицій дозволить банкам відродити кредитування. У результаті фінустанови зможуть розплатитися по зовнішніх боргах, які були раніше реструктуризовані.
З іншого боку, песимістичний сценарій передбачає відсутність змін в економіці й перспективу дефолту України по внутрішніх і зовнішніх зобов'язаннях - з подальшою реструктуризацією. "Зарубіжних грошей більше не з'явиться, економіка розвиватися не буде. І тоді мова йтиме не стільки про погашення кредитів окремих банків, скільки про довіру інвесторів до нашої країни в цілому", - додає Інденбаум.
Реальний розвиток подій в економіці в цілому і на банківському ринку зокрема залежить від грамотного використання бюджетних коштів. "Проїдання бюджету, збільшення соціальних виплат при повній відсутності інвестицій у виробництво, в реальний сектор, аби генерувати прибуток, посилить ситуацію", - підкреслив Інденбаум, додавши, що ключову роль в реалізації економічної політики в країні гратиме навіть не новий Президент, а Прем'єр-міністр.
Що ж до глави Національного банку України (НБУ), то банкіри чекають від нього здорових рішень, хоча фігура глави НБУ є більшою мірою політичною.
"Звісно, кандидатуру глави НБУ пропонує Президент, затверджує парламент. Але якщо він є хорошим професіоналом, людиною розсудливою, а не маріонеткою, він зможе виконати своє завдання", - додав експерт.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас