E.On заплатить за рахунками "Газпрому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

E.On заплатить за рахунками "Газпрому"

Енергетика
686
Російський "Газпром" застосував до одного зі своїх найбільших європейських покупців, німецької E.On, принцип take or pay вповні. E.On мала заплатити $500-700 млн за невибраний в 2009 році газ. Але також "Газпром" задовольнив претензії німців у зв'язку із затримкою операції із обміну активами із Південно-Російського родовища. У результаті E.On повинна перерахувати "Газпрому" лише $140 млн до кінця січня.
Третій за обсягами споживання закордонний контрагент "Газпрому" - німецька E.On Ruhrgas - врегулював питання оплати газу за 2009 рік. "Комплексна угода про врегулювання розрахунків в рамках довгострокових контрактів була досягнута 13 січня", - повідомило джерело, знайоме із ситуацією. Заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв ще 21 січня на конференції в Берліні підтверджував, що переговори з E.On завершені. За його словами, "контракти не були переглянуті, але піддалися невеликим модифікаціям, головні принципи контрактів залишаються незмінними". Інший менеджер монополії уточнив, що рахунки за підсумками року доки готуються: "Акти звірки постачань російського газу до Німеччини були підписані 15 січня, а термін оплати настає в проміжку між 25 і 30 січня". За даними одного з джерел, за підсумками переговорів було вирішено, що Ruhrgas заплатить $140 млн компенсації. Ще одне джерело підтвердило, що йдеться про "не дуже значну для німецького концерну суму - близько 100 млн євро".
Минулий рік для E.On Ruhrgas, найбільшого в Німеччині імпортера газу (42% ринку), виявився дуже важким. Частина його клієнтів перекинулися до дрібних посередників, що продають дешевший газ, куплений на біржі. Це загрожувало E.On втратою контролю над ринком країни. Концерн скоротив продажі приблизно на 10% при падінні споживання в Німеччині на 5,5% за підсумками 2009 року. За підсумками I півріччя падіння продажів E.On склало 44%. З іншого боку, Єврокомісія за підсумками антидемпінгового розслідування погрожувала концерну штрафом до 10% річного виторгу. Також E.On була змушена відкрити свої газопроводи конкурентам для прокачування газу і пообіцяти зменшити свої резерви в ПСГ Німеччини з 100% до 54%. У листопаді глава E.On Вульф Бернотат пояснював німецькій Die Welt, що "ситуація дуже серйозна", оскільки падіння обсягу продажів газу компанією за дев'ять місяці на 15% призвело до зниження прибутку за той же період на 33%, до 1,4 млрд євро. На цьому тлі концерну також загрожувала велика виплата на користь "Газпрому" через зниження закупівель газу в 2009 році.
Одне із джерел пояснює, що в 2009 році E.On купила близько 16 млрд кубометрів газу, "істотно порушивши принцип take or pay". Про те, скільки E.On зобов'язана була купити за контрактом, ні російська, ні німецька сторона не пояснюють. Але глава E.On Ruhrgas Бернхард Ройтерсберг в грудні попередив: "Може скластися така ситуація, що в кінці року ми купимо в 'Газпрому' менше газу, ніж обумовлено в контракті. Якщо ми не викупимо мінімальні обсяги, ми будемо змушені сплатити частину об'ємів і отримати їх пізніше". Тоді він пояснював, що немає економічного сенсу імпортувати газ в надлишку в "Газпрому" і продавати його на спотових ринках - це призведе до обвалу цін.
За розрахунками голови East European Gas Analysis (США) Михайла Корчемкіна, контрактні обсяги торік складали 19-20 млрд кубометрів, і якщо німці вибрали лише 16 млрд (80-84%), то вони повинні були б компенсувати "Газпрому" $500-700 млн при середній ціні $270 за тис. кубометрів. За даними джерела, E.ON наполягала на незастосуванні принципу take or pay, але "Газпром" не пішов назустріч партнерові. Тоді останній висунув нову умову - "Газпром" зобов'язаний компенсувати затримку з реєстрацією ЗАТ "Газпром ЮГРМ Девелопмент". Ця компанія бере участь в операції з обміну активами, під час якої E.On заплатила акціями "Газпрому" за блокпакет в Південно-Російському родовищі. Юридичне узгодження операції зайняло більше часу, ніж передбачала угода E.On і "Газпрому", і німецька сторона заявила про втрату прибутку у розмірі $300-500 млн від продажу газу з родовища. В результаті обліку зустрічних вимог і з'явилася сума $140 млн, яку німці залишилися винні "Газпрому".
Таким чином, монополія змогла врегулювати відносини з великим партнером, не відмовившись від принципу take or pay. Максим Шеїн з "Брокеркредитсервісу" вважає, що в умовах прогнозованої стагнації ринку газу в 2010-2012 роках логічно було б знизити рівень take or pay з нинішніх 85-90% до 70-85%. Але в "Газпромі" доки не мають наміру цього робити.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас