Що виграємо від ліквідації Укрпромбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що виграємо від ліквідації Укрпромбанку

5717
НБУ прийняв остаточне рішення ліквідувати Укрпромбанк. 21 січня 2010 регулятор видав відповідну постанову. Ліквідацією, ймовірно, займеться Костянтин Раєвський, який був тимчасовим адміністратором цієї фінустанови і свого часу керував процесом ліквідації банку "Україна".
При цьому потрібно зазначити, що Укрпромбанк і банк "Україна" мають багато спільного - потужна мережа філій, великі обсяги депозитів від населення. І впали обидва, як тільки замаячили кризові явища в економіці. Різниця тільки в тому, що банк "Україна" підкосила криза 1998 року, а Укрпромбанк - 2009 року.
Можна, звичайно, посперечатися, наскільки об'єктивною є ліквідація Укрпромбанку, але факт залишається фактом - дана ситуація буде ще довго негативно впливати на роботу українського банківського сектора в цілому. Згідно з розпорядженням уряду, депозити фізичних осіб були переведені з Укрпромбанку до вже державного "Родовід Банку", їх загальна сума на 1 жовтня 2009 року становила понад 7 млрд грн. Саме заради порятунку цих грошей Кабмін і почав діяти, що частково зняло напруження серед вкладників Укрпромбанку, хоча стан справ надовго у населення відбив охоту нести заощадження в банки.
Очевидно, що людина, яка більше року не могла забрати кровно зароблені з проблемного банку, навряд чи буде довіряти банківській системі в майбутньому. І навіть пільгові умови переоформлення депозитів на новий термін її мало зацікавлять ...
Важливим моментом є те, що виплата депозитів населення Укрпромбанку відбувається знову ж таки за рахунок емісії. Кабмін в черговий раз збільшує статутний фонд "Родовід Банку" за рахунок випуску держоблігацій, які потім викуповує НБУ і таким чином з'являється джерело коштів для добрих справ, тобто банально включається друкарський верстат, який все більше і більше розгойдує інфляцію в країні. Звичайно, якщо розглядати ситуацію як "термінову" - в ім'я порятунку грошей населення, то будемо вважати рішення влади допустимим. Але чи не занадто дорогою ціною виправляються "проколи"? ..
Ще одне питання - що робити з юридичними особами, які зберігали свої гроші на розрахункових і депозитних рахунках Укрпромбанку? Таких коштів накопичилося близько 1 млрд гривень, до них приплюсуємо 1,5 млрд. грн. у вигляді боргових зобов'язань, частина з яких перед нерезидентами. Поки що ситуація залишається невизначеною. У разі ліквідації банку "Україна" велика частина боргів перед юридичними особами не була погашена, і тільки інфляція зняла проблему з порядку денного.
Крім того, Укрпромбанк заборгував НБУ близько 3 млрд. грн., отриманих ще в 2008 році в процесі рефінансування. При цьому під заставу даного кредиту регулятору були передані активи на суму близько 5 млрд. грн. А сам кредитний портфель Укрпромбанку на 1 жовтня 2009 року становив: кредити юридичних осіб - близько 10 млрд. грн, кредити фізичних осіб - майже 3 млрд. грн. Резерв під проблемні кредити був більше 4 млрд. грн., Але, швидше за все, цю суму доведеться списати на збитки, тому що на погашення надії немає. Виходить, що повернення коштів юридичним особам, клієнтам Укрпромбанку виглядає, м'яко кажучи, туманно. Незрозумілим залишається як Укрпромбанк буде розраховуватися з нерезидентами. Серед них, наприклад, корпорація Cargill, яка навряд чи погодиться віднести свої інвестиції в розряд втрат. Найближчим часом, мабуть, кількість судових позовів до Укрпромбанку тільки збільшиться.
Можливо, ліквідація Укрпромбанку є єдиним правильним рішенням в даній ситуації. Хоча такий великий банк можна було реорганізувати або "роздрібнити", що виглядає більш гуманно відносно його клієнтів. Але факт відбувся, залишається тільки гадати, скільки років триватиме ліквідація. Наприклад, банк "Україна" переживав цей процес близько восьми років ...
Наталя Щербатюк, аналітик Українського аналітичного центру
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас