Енергометодику змінять — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Енергометодику змінять

Енергетика
545
В 2010 р. НКРЕ має намір затвердити нову методологію тарифоутворення на послуги обленерго з передачі та постачання електроенергії. Новий порядок стимулюватиме постачальників до зниження витрат і підвищення якості послуг, що надаються споживачам.
Нацкомісія регулювання електроенергетики в першому кварталі цього року планує розробити новий порядок утворення тарифів на послуги природних монополій обленерго, який міститиме елементи стимулюючого регулювання енергопостачальників і дозволить скасувати нинішню модель витратного ціноутворення.
Як повідомив голова Громадської ради при НКРЕ і президент Енергетичної асоціації України Василь Котко, регулятори мають намір підготувати документ максимально швидко, після чого приступити до процедури його затвердження цього року.
"Це єдиний інструмент, який може змусити обленерго знижувати витрати і підвищувати свою ефективність на користь всіх сторін, включаючи споживачів. У Європі вже давно відмовилися від досі існуючої в Україні моделі витратного ціноутворення, яка позбавляє обленерго економічних стимул-реакцій. Стимулюючі методи тарифоутворення - це замінник конкурентних механізмів для природних монополій", - сказав Котко.
За його словами, нова модель передбачатиме встановлення тарифів на передачу і постачання електроенергії на довгостроковий період строком на п'ять-сім років з гарантованою нормою прибутку, а також частковим обліком інфляційної складової та рівня виконання компанією нормативів якості послуг, що надаються. В разі невиконання обленерго встановлених нормативів ціна послуг компанії буде - відповідно - знижуватися і навпаки.
Основними показниками якості послуг, що надаються енергопостачальниками, є надійність енергопостачання (кількість аварійних відключень), швидкість ліквідації аварій в мережах, стабільність частоти струму і напруги.
"В свою чергу, впровадження стандартів якості послуг вимагає наявності надійної статистичної бази, сучасних систем звітності і підтвердження достовірності даних. У цьому напрямі ми поки навіть не знаємо, на якому небі знаходимося, а в селах у нас взагалі повне беззаконня", - сказав Котко.
Як повідомили в одній з українських енергоконсалтингових компаній, перехід до нової методології тарифоутворення разом з дотриманням стандартів якості вимагатиме підвищення тарифів на передачу і постачання струму до економічно обґрунтованого рівня - в середньому по компаніях в 1,5 разу. В даний час частка послуг обленерго в кінцевому роздрібному тарифі на кіловат складає в середньому по Україні 12-14%.
"Говорити про стандарти якості при нашому рівні тарифів - це ілюзія. Особливо якщо врахувати, що технічна зношеність інфраструктури складає 70%, а старіння мереж випереджає їх оновлення. Спочатку потрібно зрозуміти, скільки потрібно і скільки можливо вкладати в наші мережі", - сказав експерт. Крім того, за словами джерела, при переході до системи європейських стандартів якості треба враховувати кліматичний чинник, а також особливості вітчизняної енергосистеми.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас