Експерти прогнозують стабілізацію роздрібних цін на світлі нафтопродукти в кінці січня - на початку лютого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти прогнозують стабілізацію роздрібних цін на світлі нафтопродукти в кінці січня - на початку лютого

Енергетика
328
Експерти прогнозують стабілізацію або зниження роздрібних цін на світлі нафтопродукти в кінці січня - на початку лютого 2010 року.
Як повідомив "Українським Новинам" директор науково-технічного центру "Психея" Сергій Сапегін, це викликане очікуваним найближчим часом потеплінням і, як наслідок, падінням вжитку нафтопродуктів на світових ринках.
Крім того, в Україні продовжується досить жорстка конкурентна боротьба в роздрібному сегменті.
Фактором підвищення цін для внутрішнього ринку може бути початок стягнення країною 100% ставок експортних мит із сировини і готових нафтопродуктів, що експортуються з Росії до Білорусі (сьогодні білоруські нафтопродукти для України не контрактуються).
Крім того, повільний вихід світової економіки з рецесії, що, зокрема виявляється в зростанні запасів нафти і нафтопродуктів в США, скороченні робочих місць, що продовжується, і зниженні купівельної спроможності, що також буде, ймовірно, характеризуватися зниженням світових цін.
Експерт також зазначив, що основним чинником, який призвів до підвищення цін на нафтопродукти в Україні на початку 2010 року, є їх реакція на зростання світових котирувань.
Останнє викликане збільшенням вжитку нафтопродуктів через холодну погоду і ліквідацію наслідків негоди, а також підготовкою і проведенням різдвяних і новорічних свят.
"Ці чинники одночасно спрацювали на підвищення світових цін і українські ціни послідували услід за ними", - сказав Сапегін.
Ще однією причиною зростання цін в роздрібному сегменті він назвав нестабільність курсу гривні відносно долара.
"Це виявляється в тому, що збільшений курс долара, а також ризики пов'язані з чеканням подальшого ослаблення гривні закладаються продавцями у вартість нафтопродуктів", - сказав він.
В свою чергу директор "Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн також зазначив, що підвищення цін на нафтопродукти обумовлене, зокрема, зростанням цін на нафту і нафтопродукти на світовому ринку (за місяць з 11 грудня по 11 січня ціна на нафту зросла на 14,4% до 80 дол/барель).
"Оскільки український ринок жорстко прив'язаний до світового, як в ціні імпортних нафтопродуктів, так і в ціні імпортної нафти, в січні почався процес синхронізації цін на АЗС з новими закупівельними цінами на нафту і нафтопродукти", - сказав він.
За словами Куюна, враховуючи затяжний характер підвищення, січень пройде під знаком цієї синхронізації.
"Враховуючи що перед підвищенням роздрібних цін вони знаходилися на рівні 7,99 і 5,65 гривень/літр бензин А-95 і ДТ відповідно, можна прогнозувати, що ціна на бензин А-95 до кінця місяця в середньому становитиме 7,70 гривень/літр, на дизпаливо - до 6,45 гривень/літр", - прогнозує експерт.
За прогнозами колишнього директора департаменту із питань нафтової, газової і нафтопереробної промисловості Міністерства палива і енергетики Леоніда Косянчука, найближчим часом не слід чекати жодних сильних цінових коливань в роздрібному сегменті, що зв'язане у тому числі з політичною ситуацією в Україні.
"Скоріше всі ціни знаходитимуться на цьому ж рівні. Я не думаю, що оператори почнуть якісь різкі рухи в ситуації, яка склалася", - сказав він.
На думку Косянчука, істотні зміни на ринку можуть початися лише в другій половині лютого.
Як повідомляло агентство, середні роздрібні ціни на світлі нафтопродукти збереглися в понеділок, 18 січня, в порівнянні з п'ятницею, 15 січня, на рівні 6,3-7,47 гривні за літр.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас