The Wall Street Journal: Україна наближається до дефолту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

The Wall Street Journal: Україна наближається до дефолту

Казна та Політика
16447
Україна наближається до дефолту. Логічно, якщо Україні допоможе Росія, але Київ розплатиться за це частиною своєї незалежності, пише видання The Wall Street Journal.
Сувора економія - єдиний спосіб зберегти інвалютні резерви України і запобігти новому падінню гривні в умовах, коли борг держави і приватних компаній перевищує 100% ВВП, говориться в статті. Новому президентові доведеться сильно зменшувати витрати держбюджету і перекласти на внутрішніх споживачів зростання цін на енергоносії. Це складне завдання навіть для політика з опорою на єдність нації, але Україна розколена на прозахідний і просхідний табори.
Справі шкодить і розділення повноважень виконавчої влади між президентом і парламентом. На думку автора, єдиний вихід - радикальна реформа конституції, яка закріпить вищу владу парламенту, але це можливо лише зі схвалення фракцій Тимошенко і Януковича, ворогуючих політиків, які напевно перенесуть своє протистояння до парламенту. "Це, м'яко кажучи, не ідеальна обстановка для відновлення програми МВФ і запобігання фінансовому колапсу", - вважає автор. В будь-якому разі кон'юнктура світових цін на сировину та енергоносії несприятлива для України.
В 2010 році Україна повинна виплатити зовнішній борг у розмірі 37 мільярдів доларів. Мабуть, їй потрібно десь залучити більше 10 мільярдів, а в 2012-2013 роках, коли доведеться повертати кредит МВФ - 15-24 мільярдів доларів. Єдиний реальний спосіб заткнути проломи - допомога Росії. Українська еліта звернеться до Москви лише в крайньому випадку, але зрозуміє, що для незалежності дефолт ще небезпечніший, ніж російська допомога, вважає автор. Росія, зі свого боку, зацікавлена в геополітичних придбаннях і нових активах, а також усвідомлює, що фінансово-економічний крах України підриває стабільність всього регіону.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас