НБУ: Бізнес в Україні поліпшив інфляційні очікування в IV кв.-2009 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Бізнес в Україні поліпшив інфляційні очікування в IV кв.-2009

491
Інфляційні очікування українських бізнес-кіл в четвертому кварталі 2009 року істотно знизилися, повідомив Національний банк України (НБУ) із посиланням на чергове опитування керівників підприємств.
"В четвертому кварталі істотно покращилися як макроекономічні очікування підприємств, так і очікування щодо перспектив власного розвитку, хоча жодні оцінки не досягли докризового рівня. У подальші 12 місяців зростання споживчих цін прогнозується респондентами на рівні 15,1% проти 17,5% в попередньому кварталі", - вказується в повідомленні.
Згідно з повідомленням, НБУ опитав 1245 підприємств у всіх регіонах країни, які представляють економіку за основними видами діяльності.
Як повідомлялося, за 2009 рік інфляція в Україні склала 12,3%, тоді як в 2008-му - 22,3%. Уряд прогнозує сповільнення інфляції в Україні в 2010 році до 9,7%.
За даними Нацбанку, керівники підприємств чекають зростання обсягу реалізації продукції як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. Окрім цього, оцінки спаду інвестиційної активності продовжили пом’якшуватися другий квартал підряд.
В той же час зростання зайнятості не очікується п'ятий квартал підряд, хоча негативні очікування також пом’якшилися.
Учасники опитування також прогнозують зростання потреби в запозиченнях: використання кредитних ресурсів підприємствами найбільше стримується високим рівнем процентних ставок за кредитами, короткими термінами кредитування і недосконалістю механізму застав.
Незмінність курсу гривні до долара США прогнозують 33,3% респондента проти 16,5% в третьому кварталі минулого року. Проте більшість учасників опитування чекають девальвації гривні в найближчі 12 місяців: до долара - 58,6% респондентів, до євро - 64,2%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас