"Ъ": Товари потрапили в оборот — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Товари потрапили в оборот

956
В 2009 року обсяг роздрібного товарообігу підприємств торгівлі і ресторанного господарства склав 229,9 млрд грн., що на 20,6% менше, ніж в 2008 році. Найбільше зниження обсягів роздрібної торгівлі сталося в Донецькій (-26,6%) і Дніпропетровській (-25,1%) областях, найменше - в Одеській (-11,8%) і Львівській (-13,9%). У Києві - на 22,2%.
Місячна динаміка роботи підприємств роздрібної торгівлі показує, що різкий спад товарообігу стався в першій половині 2009 року, тоді як в другій половині темпи падіння товарообігу стабілізувалися. У II півріччі продовження спаду не спостерігалося, обсяги торгівлі були приблизно на 20% нижчими, ніж роком раніше. Таким чином, обсяги роздрібної торгівлі в Україні практично повернулися на рівень 2007 року (у 2008 році обсяги торгівлі зросли на 17,9%). При цьому споживча інфляція торік склала 12,3%, у тому числі на продукти харчування - 10,9%.
Зафіксований обсяг спаду в цілому збігається з оцінками самих рітейлерів, відзначає директор дослідницької компанії RetailStudio Михайло Грищенко. За словами експерта, торішній спад продажів - закономірна корекція ринку після декількох років різкого збільшення доходів громадян, не підкріпленого реальним зростанням виробництва. Нагадаємо, річне зростання номінальних зарплат за підсумками листопада 2009 року склало всього 7,3% (у листопаді 2008 року - 22,7%).
Грищенко говорить, що в поточному році стабілізація обсягів роздрібного товарообігу, швидше за все, продовжиться. "Для зростання роздрібних продажів необхідне як збільшення доходів, так і відновлення кредитування. Без всього цього за підсумками 2010 року варто чекати обсягу продажів на рівні минулого року, - відзначає він. - При цьому ймовірна зміна уряду і, відповідно, економіко-соціальної стратегії більшою мірою стане помітна лише в 2011 році". В цілому, за оцінками аналітика ІК Astrum Investment Management Олексія Блінова, в поточному році приріст номінальних зарплат прискориться удвічі і складе 14,5%.
Помірні оцінки експертів розділяють і учасники ринку. "Ми орієнтуємося на прогноз зростання продажів на 12%", - говорить генеральний директор мережі "Еко-маркет" Віктор Повніца. "Поки важко прогнозувати зростання продажів", - відзначає гендиректор "Білла-Україна" Руслан Лавриненко. Ще гірше від очікувань в сегменті продажів промислових товарів. "Фінансова криза не дає підстав чекати зростання продажів. Що стосується можливого спаду, то все можливо, треба почекати завершення виборів", - вважає гендиректор мережі Comfy (мережа магазинів побутової техніки та електроніки) Геннадій Вербиленко.
Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас