Експерти: Економіка США успішно завершила минулий рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Економіка США успішно завершила минулий рік

Казна та Політика
424
Американська економіка завершила 2009 рік дуже успішно, вважають експерти, опитані газетою The Wall Street Journal.
Тим не менше, на поточний рік їх прогнози залишаються стриманими, враховуючи очікування збереження безробіття в США вище 9% протягом всього року.
"Зазвичай чим глибшою є рецесія, тим потужнішим є економічний підйом, що йде за нею, - відзначає Пол Ешворт з Capital Economics. - Проте відновлення економіки після фінансових криз буває слабшим, бо інвестори зберігають обережність, і умови кредитування залишаються складними".
Згідно з середнім прогнозом аналітиків, ВВП США в четвертому кварталі 2009 року зріс на 4,3% після підвищення на 2,2% в попередньому кварталі.
Як очікується, в поточному році економічне зростання сповільниться до 3%. У першому кварталі підвищення ВВП прогнозується на рівні 3%, в другому і третьому - 2,9%, в четвертому - 3,1%.
Крім того, аналітики оцінюють на рівні 16% вірогідність того, що економіка США знов виявиться в рецесії в 2010 році.
Зростання ВВП США в четвертому кварталі минулого року, на думку експертів, було досягнуто за рахунок збільшення компаніями обсягів виробництва з метою відновлення складських запасів, що значно скоротилися напередодні.
Поки не зрозуміло, чи буде попит в американській економіці достатнім, аби забезпечити її значний підйом в 2010 році, з урахуванням того, що вплив урядових стимулюючих заходів на економіку слабшає, і Федеральна резервна система почне згортати екстрені програми підтримки зростання.
"Споживачі, я гадаю, зберігатимуть обережність, враховуючи значний збиток, завданий кризою їх фінансовому становищу, - говорить Майкл Кері з Calyon Corporate and Investment Bank. - Негативні наслідки погіршення добробуту американців відчуватимуться протягом року або більше. Крім того, враховуючи таке високе безробіття, люди відкладають гроші про запас. При цьому навіть у тому випадку, якщо хтось готовий витрачати більше, доступ до кредитів залишається складним".
Хорошою новиною є те, що, незважаючи на вірогідність слабких темпів зростання, економіка може почати створювати нові робочі місця цього року. Експерти, в середньому, чекають збільшення кількості робочих місць в американській економіці на 1,4 млн в наступні 12 місяців.
Аналітики,які брали участь в опитуванні, також прогнозують, що Федеральна резервна система (ФРС) утримуватиме базову облікову ставку незмінною - в цільовому діапазоні від нуля до 0,25% річних - до вересня, і до кінця 2010 року не підніме її вище 1% річних.
42 з 54 опитаних аналітиків вважають, що ФРС не відмовиться від свого наміру завершити викуп на ринку боргових зобов'язань, забезпечених іпотекою, в березні цього року.
Інфляція, як очікується, залишиться в комфортному для американського ЦБ діапазоні 1-2% протягом всього 2010 року, а ціни на житло збільшаться за рік приблизно на 3%.
Крім того, економісти прогнозують, що ціни на нафту в 2010 році будуть близько $80 за барель.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас