Bankhaus Main стукає в українські будинки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Bankhaus Main стукає в українські будинки

Кредит&Депозит
4137
Німецька інвесткомпанія Bankhaus Main, котра із 2007 року намагається відкрити в Україні іпотечний банк, знову отримала дозвіл на це від Антимонопольного комітету. Попередня спроба не увінчалася успіхом через початок фінансової кризи. Втім, недавно Bankhaus Main зайнялася кредитуванням, тому у неї є шанс закріпитись на українському ринку. Але її розвиток стримуватиме заборона валютного кредитування і висока вартість довгих ресурсів, говорять експерти.
АМКУ вчора повідомив про видачу німецькій компанії Bankhaus Main AG дозволу на створення в Україні ПАТ "Ар Джі Ай Банк". Bankhaus Main - новий бренд німецької інвестиційної компанії RG Securities, яка виступала радником Deutsche Bank в Україні і проводила розміщення акцій українських компаній на Франкфуртській фондовій біржі.
Це вже друга спроба німецької компанії почати бізнес в Україні. У 2007 році RG Securities отримала дозвіл Антимонопольного комітету, але протягом відведених їй 18 місяців не встигла створити банк. Початок фінансової кризи змусив RG Securities відмовитися від створення банку до "поліпшення економічної ситуації", але її партнер - Deutsche Bank - в цей же період створив в Україні "Дойче Банк ДБУ".
Цього разу Bankhaus Main відведено на створення банку 24 місяці, хоча законодавство передбачає видачу дозволів лише на 12 місяців. У Bankhaus Main не змогли повідомити плани розвитку бізнесу. "Ми лише отримали дозвіл, тому ще не прийняли остаточного рішення. Нещодавно ми істотно розширили список наших ліцензій і активно займаємося кредитуванням", - повідомила прес-секретар Bankhaus Main Марія Долгопольська. У 2007 році RG Securities виявляла активну зацікавленість до іпотеки. RG Securities створена в 1978 році, займається торгівлею цінними паперами, управлінням активами і брокериджем. Її активи за підсумками I половини 2009 року склали 20,5 млн євро (+51%), річний збиток - 190 тис. євро.
Банкіри позитивно оцінюють відновлення інтересу до України з боку нерезидентів. "Зараз відповідний час для виходу на український ринок. З одного боку, низькі ціни на активи, з іншого - стабілізація банківського сектора, не кажучи вже про поступове завершення кризи, - говорить голова правління ЕРДЕ Банку Андрій Микитенко. - Це оптимальний період для завоювання ринку, і перспективи німецького банку можна назвати більш ніж оптимістичними".
Зараз ринок житла особливо потребує кредитування, оскільки, за даними агентства "Простобанк Консалтинг", іпотечні кредити видають лише 7 банків за ставками до 32% річних. "Потреба в іпотеці є і буде. На ринку ця послуга зараз активно не надається, і банки найближчим часом не проявлятимуть агресивність в цій сфері, - упевнений заступник керівника бізнесу із обслуговування індивідуальних клієнтів ПриватБанку Роман Негінський. - Іпотека вимагає правильних відсоткових ставок, зараз вони дуже високі - обслуговувати кредит протягом 30 років під 30% річних дуже складно".
Але розвиток банку ускладнить майже повна заборона валютного кредитування. "Найближчими роками перспективи житлової іпотеки в Україні досить стримані. Нацбанк істотно обмежив кредитування у валюті, у тому числі на придбання житла, - зазначає економіст ІК Concorde Capital Микита Михайличенко. - В іноземних банків зараз буде менше можливостей використовувати свою конкурентну перевагу - наявність дешевого фондування від материнських структур - на ринку внутрішньої іпотеки, не беручи на себе валютні ризики".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас