Тріше: Ставка ЄЦБ нині є адекватною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тріше: Ставка ЄЦБ нині є адекватною

352
Базова процентна ставка Європейського центрального банку (ЄЦБ) в даний час "є адекватною" ситуації в економіці, заявив глава банку Жан-Клод Тріше на прес-конференції за підсумками засідання ЄЦБ, на якому було прийнято рішення зберегти ставку 1% річних, повідомляє Bloomberg.
Ця заява, на думку експертів, свідчить про те, що європейські регулятори не мають наміру найближчим часом посилювати кредитно-грошову політику.
"Ґрунтуючись на результатах аналізу ситуації в економіці та кредитно-грошової політики, ЄЦБ прийняв рішення залишити ставку незмінною. Нинішній рівень ставки адекватний ситуації в економіці", - заявив Ж.-К.Тріше.
"Беручи до уваги всю інформацію і результати аналізу, отримані після грудневого засідання ЄЦБ, можна говорити про те, що коливання споживчих цін залишаться незначними в найближчому майбутньому", - відзначив він.
Темпи відновлення європейської економіки після рецесії ослабляються на тлі зростаючого безробіття і побоювань, пов'язаних з фінансовими проблемами в Греції. Згідно з попередніми даними, зростання німецької економіки в другому і третьому кварталах минулого року змінилося стагнацією в четвертому кварталі.
За словами Ж.-К.Тріше, економіка єврозони зростатиме "помірними" темпами, враховуючи, що "зростання безробіття компенсує позитивний вплив, який надає на економіку збільшення обсягів експорту".
"Деякі фактори, що нині підтримують відновлення економіки, носять тимчасовий характер, - заявив глава ЄЦБ. - Середньострокові й довгострокові інфляційні чекання твердо стримуються відповідно до прагнення Центробанку тримати інфляцію на рівні трохи нижче 2%".
Ж.-К.Тріше також дав зрозуміти, що ЄЦБ не має наміру відкладати введення докризових правил для паперів, що приймаються банком як забезпечення по кредитах. Подальше зниження рейтингів Греції може зробити боргові зобов'язання цієї країни непридатними для надання європейському ЦБ як заставу при кредитуванні.
"Ми не мінятимемо структуру, що визначає, які папери можуть прийматися як забезпечення по кредитах ради якоїсь однієї країни", - відзначив він.
Курс євро до долара США опускається після вирішення ЄЦБ по ставці. До 17:25 мск євро коштував $1,4475 в порівнянні з $1,4510 на кінець попередньої сесії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас