Долар знову неспокійний, або Гривню накриває нова хвиля обвалу... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар знову неспокійний, або Гривню накриває нова хвиля обвалу...

Валюта
23562
Новий рік почався з валютних ризиків. Число 13 підтвердило свою стресову таємницю - в середу на міжбанку таки порушилася крихка рівновага, яка склалася в кінці минулого року, що трохи заспокоїло українців.
Торги відкрилися курсом 8,09 грн./дол., але довго біля цієї позначки він не втримався. До 12 години котирування стрімко поповзли вгору - почалася обвальна девальвація гривні. Продавці "зелених" виставляють курс 8,25 грн. і це вочевидь не межа.
Причому кількість охочих продати валюту різко скоротилася, на відміну від кількості тих, хто хоче її купити. Валютні трейдери в паніці. З урахуванням ситуації, швидше за все, перші голосування на виборах президента пройдуть в умовах валютної нестабільності.
Влада поспішила заспокоїти. В. о. міністра фінансів Ігор Уманський вчора в Раді заявив, що "реальних економічних, фінансових, монетарних підстав для зміни курсу долара на сьогодні не існує". За його твердженням, таку позицію підтримують і представники Національного банку. Він підкреслив, що як тільки в НБУ "закінчиться період відпусток і відряджень, команда повністю повернеться до роботи, ця ситуація буде стабілізована". На його думку, все, що відбувається, є нервовою реакцією гравців, які працюють на ринку, у зв'язку з політичною нестабільністю в Україні.
Що ж відбувається насправді? Зростання курсу долара багато в чому викликане різким збільшенням вільної гривні на ринку. По-перше, в кінці минулого року було погашено низку бюджетних боргів, що призвело до збільшення грошей в обігу. Крім того, на початку цього року на виплату пенсій було направлено 7 млрд. грн., а це теж істотний приплив коштів. По-третє, НБУ повернув банкам гроші, які він взяв у них в кінці 2009-го під час продажу своїх депозитних сертифікатів. Причому більшість з них продавалися на термін до 14 днів, якраз на початку року настав час повертати борги. Як результат, на 13 січня залишок грошей на коррахунках банків склав більше 22 млдр. грн., а на початку року їх було тільки близько 14 млрд. грн.
Але з будь-якої ситуації завжди є вихід - девальвацію гривні можна загальмувати. Для цього нацвалюту потрібно вилучити з ринку шляхом продажу сертифікатів НБУ, або регулятор повинен "поділитися" доларом зі своїх резервів.
Олександр Охріменко, кандидат економічних наук
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас