Гроші і престиж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші і престиж

544
Незадоволення заробітною платою, відчуття неадекватної матеріальної оцінки власних талантів властиве людям у всіх країнах. Цікаво лише, як різняться підстави для подібних міркувань залежно від місця проживання працівника.
Національний інститут статистики Франції опублікував підсумки своїх досліджень, що підтвердили думку французів про те, що в суспільстві спостерігається парадокс: чим кориснішою є професія, тим гірше вона оплачується.
Найбільшою пошаною у французькому суспільстві користуються науковці, лікарі-терапевти, медсестри і вчителі. За престижем, визнанням корисності праці ці професії на найвищому місці.
Та освіта вже не гарантує гідного матеріального становища в суспільстві. Накопичений професійний і життєвий досвід теж втрачає сьогодні свою колишню цінність. Так, 63% опитаних Національним інститутом статистики працівників кажуть, що досвід при визначенні зарплат до уваги не береться. Розбіжності в рівні оплати між різними професіями в державі пояснюються також і історичними причинами. У 60-х роках профспілки проводили переговори про зарплати по кожній професійній категорії і якщо зарплати науковців не дуже високі, то це тому, що свого часу профспілки це питання не порушували. Якщо зарплати секретарок невисокі, то це тому, що секретарки розкидані по різних професійних категоріях і не зуміли свого часу об'єднатися і виступити єдиним фронтом.
Що ж стосується конкретних підстав для таких висновків, то можна навести декілька прикладів даних по країні. Науковець у Франції в середньому отримує менше 3 тис. євро, терапевт - понад 6 тис. євро, медсестра - від 1,6 тис. до 3,4 тис. євро, шкільний вчитель - близько 2 тис. євро. Середня зарплата інженера складає 2,8 тис. євро. Найменшим престижем користуються професії касирок в магазинах і робітників. Це позначається і на рівні зарплат. Середня зарплата робітника 1,47 тис. євро, касирки - 1,14 тис. євро. Престижніше, звичайно, бути керівником багатонаціональної компанії, тим більше що в цьому випадку середньомісячний дохід складає від 80 до 300 тис. євро.
Ну, а професія журналістів, які пишуть про все це, у французькому суспільстві, на жаль, все менше престижна і вони в середньому отримують лише 2,2 тис. євро на місяць. Як то кажуть, не позаздриш, чи не так?
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас