Російські добрива прийдуть на українську землю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські добрива прийдуть на українську землю

Аграрний ринок
405
Україна може з лютого скасувати мита на ввезення російської аміачної селітри. За неофіційними даними, цей крок буде відповіддю на продовження Росією угоди про регулювання постачань в країну деяких видів українських труб. Російські виробники міндобрив розраховують на різке збільшення попиту на їхню продукцію. Вітчизняні ж побоюються, що це може стати для них великою проблемою.
Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі 14 січня розгляне питання про скасування на дев'ять місяців антидемпінгового мита на імпорт аміачної селітри з Росії. Якщо рішення буде прийнято, нульова ставка почне діяти з 1 лютого. Мито у розмірі 11,91% Україна ввела в червні 2008 року на п'ять років, для "Дорогобужу" (входить в "Акрон") і МХК "Єврохім" вона склала 9,76% і 10,78% відповідно. Приводом для цього стало антидемпінгове розслідування, ініційоване Союзом хіміків України, куди входять найбільші українські виробники - черкаський, рівненський і північнодонецький "Азоти" і концерн "Стирол".
Обсяг українського ринку аміачної селітри в 2009 році склав 1,4 млн т (на 400 тис. т менше, ніж роком раніше), з яких близько 25% припало на імпорт з Росії. Середня ціна добрива складала $180-185/т. Поточна вартість - близько $195-220/т на кордоні з Україною.
Джерела в Мінпромполітики і Мінекономіки відзначають, що мито може бути скасоване у відповідь на рішення Росії від 30 грудня продовжити угоду про постачання деяких видів українських труб. Про це в листі від 12 грудня до російського прем'єр-міністра Володимира Путіна попросила глава уряду України Юлія Тимошенко. В той же час Москва почала антидемпінгове розслідування стосовно українських труб, і квота була встановлена лише на I квартал (55 тис. т).
"Зараз, коли добре розкуповуються добрива, Росія орієнтуватиметься на свій ринок, тому до кінця квітня я проблем зі скасуванням мита не бачу, - говорить заступник директора з продажів черкаського "Азоту" Андрій Коваленко. - Але в травні це буде дуже великою проблемою. Коли нам і росіянам в міжсезонні селітру буде нікуди дівати, вони зможуть демпінгувати - і доведеться зупиняти наші заводи". Топ-менеджер додає, що російським виробникам основна сировина - газ - обходиться в чотири рази дешевше, ніж українським.
Глава ради директорів "Акрону" Олександр Попов підтверджує, що пік попиту на добрива буде навесні. За його словами, якщо мита скасують, компанія або збереже ціну на поточному рівні, що викличе різке збільшення обсягу постачань, або підніме її в рамках розміру мита. Прес-секретар "Єврохіму" Володимир Торін відзначив, що компанія як сумлінний учасник ринку вітає скасування мита, але підкреслив, що зараз пріоритетним для неї залишається внутрішній ринок. Постачання аміачної селітри "Єврохіму" до України в 2009 році склали всього 79 тис. т.
Аналітик ІК Dragon Capital Тамара Левченко вважає, що торік українські заводи і так продавали селітру з мінімальною прибутковістю. Її собівартість складала близько $200/т, а ціна продажу коливалася в межах $160-220/т на умовах FOB в порти Чорного моря.
"Собівартість російської селітри значно нижча, бо хімзаводи Росії використовували природний газ за ціною близько $70 за тисячу кубометрів, а для комбінатів України вона складала $240, - відзначає аналітик. - Таким чином, вже в 2009 році російська селітра імпортувалася до України за ціною, нижчою від української на $5-10/т, навіть за наявності мита, а при його скасуванні обсяги імпорту можуть ще значно збільшитися". На думку аналітика, росіянам буде вигідно не знижувати ціну. Олена Сахнова з ВТБ додає, що найбільший ефект від зниження мита отримає "Дорогобуж", підприємства якого розташовані найближче до ринків збуту, що знижує витрати на логістику.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас