Через девальвацію болівара у Венесуелі розпочався споживчий бум — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через девальвацію болівара у Венесуелі розпочався споживчий бум

Казна та Політика
2915
Магазини у Венесуелі відчули сплеск активності покупців після повідомлення президента країни Уго Чавеса про девальвацію національної валюти болівара, повідомляє Reuters.
З 11 січня у Венесуелі буде введено два курси валют - 4,3 болівара за долар для товарів, що часто імпортуються, і 2,6 болівара за долар для стратегічно важливих товарів, тоді як в даний час офіційний курс становить 2,15 болівара за один долар США. Таким чином, з понеділка ціни на побутову техніку і різні споживчі товари у Венесуелі зростуть в два рази.
Багато жителів країни на тлі девальвації вирішили встигнути купити необхідні речі за старою ціною, внаслідок чого в магазинах утворилися величезні черги. За словами одного з жителів країни, він збирався купити телевізор до зростання цін, проте в магазинах або надто багато народу, або вже все скуплено, повідомляє AFP.
"Якщо захочеш купити собі холодильник, то він коштуватиме в два рази дорожче тепер", - прокоментував введення подвійного обмінного курсу болівара мер столиці Венесуели Каракаса Антоніо Ледезма. За його словами, вжиті урядом заходи призведуть лише до погіршення рівня життя населення.
В той же час на венесуельських державних телеканалах і радіостанціях закликають не використовувати слово "девальвація",а вдаватися до терміну "корекція", а одна з радіостанцій проілюструвала критику урядових заходів популярною аргентинською піснею під назвою "Imbecile".
Не дивлячись на девальвацію, реальному курсу болівара відносно долара, який на "чорному" ринку оцінюють в 6 боліварів за долар, ще далеко до офіційного. Венесуела знаходиться в стані рецесії у зв'язку з падінням доходів від продажу нафти, а інфляція в країні в 2009 році склала 25 відсотків, що є найбільшим показником серед країн Південної Америки.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас