РФ готова безмитно постачати Білорусі нафту для внутрішнього вжитку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ готова безмитно постачати Білорусі нафту для внутрішнього вжитку

Енергетика
343
Постачання 6,3 млн тонн нафти з Росії без мит приносять Білорусі вигоду в 1,8 млрд доларів на рік, РФ готова продовжувати постачати республіці такий обсяг нафти, повідомив один з провідних російських експертів в нафтовій сфері, ознайомлений із ситуацією на переговорах між Москвою і Мінськом.
"Росія висловила намір і далі субсидувати економіку Білорусі у розмірі 6,3 млн тонн нафти, що, враховуючи ставку 267 доларів, приносить Мінську вигоду у розмірі 1,8 млрд доларів на рік", - сказав експерт.
"Крім того, Росія готова постачати до Білорусі безмитно російську сиру нафту в обсязі, необхідному для внутрішнього вжитку за вирахуванням власного видобутку Білорусі (близько 1,7 млн тонн). В цілому обсяги внутрішнього вжитку, за оцінками фахівців, складають 8 млн тонн нафти на рік", - повідомив він.
"Така пропозиція, - зазначив експерт, - поза сумнівом є транспарентною, сприяє вирівнюванню умов економічної діяльності, створює більш-менш рівні умови для конкуренції російських і білоруських НПЗ, робить ринок прозорішим", - повідомляє ИТАР-ТАСС.
Однак, за його словами, Білорусь, затягуючи переговори за умовами постачань російській нафти, може втратити запропоновані Росією пільги.
"Білоруська сторона піде на підписання угоди на російських умовах, вони і так вельми пільгові. Затягуючи переговорний процес, можна лише втратити ці пільги", - сказав експерт, слова якого наводить РИА "Новости".
З 1 січня 2010 року, як повідомляла газета "Взгляд", закінчилася дія старого договору з постачань російській нафти до Білорусі. Таким чином, Білорусі доведеться оплачувати 100% митного збору при постачанні російській нафті.
Наразі Росія та Білорусь так і не змогли погодити параметри нового договору із постачань і транзиту нафти. Мінськ наполягає на тому, що угода повинна враховувати положення Митного союзу, що набув чинності, передбачає безмитну торгівлю між його учасниками.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас