Серйозно і надовго — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Серйозно і надовго

1934
Росія має намір обмежити доступ в країну спекулятивному капіталу і поступово перейти до режиму плаваючого валютного курсу. Про це заявив прем'єр-міністр Росії Володимир Путін.
"У нас створені умови для припливу спекулятивного капіталу. Треба поправити правила, аби зменшити інтерес спекулятивного капіталу", - сказав глава уряду. Він підкреслив, що цей процес буде проходити м'яко.
"Ми поки нічого не робитимемо такого, аби потрясти ринок", - відзначив Путін.
Спекулятивний капітал створює макроекономічні проблеми: різко "припливаючи" і різко "витікаючи" з країни. "Зараз склалася ситуація, коли інвестиції, що надходять до Росії на короткий час, при першому дощику прагнуть звідси піти", - пояснив Путін рішення уряду. У РФ хочуть створити сприятливі умови для довгострокових прямих іноземних інвестицій.
Росія ослабила режим оподаткування капітальних інвестицій в 2006 р. Це призвело до масового припливу "гарячих грошей". До 2008 р. обсяг корпоративного боргу зріс до 450 млрд доларів, курс рубля різко зміцнився, збільшився рівень інфляції.
З початком економічної кризи інвестори почали виводити капітали з Росії. У 2008 р. економіка РФ втратила 130 млрд доларів. Рубль став дешевшим майже на третину.
Оптимізм щодо відновлення глобальної економіки разом з відносно високими цінами на нафту ведуть до зростання цін на рубль і валюти інших економік, що розвиваються, - високодохідні, але і більш ризикові активи. Як результат, в серпні рубль повернув майже половину з втраченого за кризовий рік.
У вересні 2009 р. глава уряду закликав зберегти "ліберальні" умови залучення інвестицій, назвавши їх ключовим чинником надходження коштів в економіку РФ з інших країн.
За словами прем'єра, економіка РФ, що базується на експорті корисних копалини, ще не готова до режиму плаваючого валютного курсу. Путін пообіцяв "відпустити" курс у міру диверсифікації національної економіки. Глава уряду вважає, що це сприятиме зменшенню частки спекулятивного капіталу в економіці, пише The Financial Times.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас