Фондовий ринок "заліг" на зимові канікули? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовий ринок "заліг" на зимові канікули?

Фондовий ринок
513
Напередодні зимових свят український фондовий ринок завмер. Тим часом, світові майданчики пішли на різдвяні канікули зі зростанням. Так, індекси Української біржі і ПФТС втратили 18-25 грудня 5,2% і 2,5%, відповідно.
За словами начальника торговельного відділу ФК "Автоальянс-інвест" Анатолія Шевчука, "операції проходили в червоній зоні і при малих обсягах. Опір українського ринку акцій загальносвітовій тенденції на цьому тижні обумовлений низькою ліквідністю вітчизняного фондового ринку і відсутністю інвесторів".
Він вважає, що однією з причин зниження котирувань акцій в Україні могла стати заява представників FATF на початку тижня про те, що наша країна може потрапити до чорного списку у зв'язку з тим, що законодавство із боротьби з відмиванням грошей є досить суворим.
Він також зазначив, що минулого тижня знижувався і російський ринок акцій, не зважаючи на перегляд Міжнародним рейтинговим агентством Standard & Poor's прогнозу кредитного рейтингу Росії на "стабільний" з "негативного".
Експерти зазначають, що нинішній тиждень теж не принесе потрясінь на фондовому ринку. Так, за словами експерта компанії Astrum Олега Вдовича, за відсутності торгів на світових біржах у п'ятницю, багато трейдерів з Уолл-стріт вже взяли канікули до наступного року. Нинішній тиждень, на його думку, обіцяє бути непередбачуваним із невеликими обсягами торгів. Укладати угоди на такому ринку досить ризиковано через високу волатильність, і в цілому торговці будуть фіксувати прибутки, отримані за рік, і обдумувати стратегію на початок майбутнього року. А січень традиційно обіцяє зростання. З важливих новин в корпоративному секторі, які можуть вплинути на ринок, варто відзначити обіцяну владою США підтримку Fannie Mae і Freddie Mac на три роки. При цьому Міністерство фінансів США відмовилося від вимоги зменшити розміри портфелів іпотечних цінних паперів компаній у наступному році. Такі гарантії зміцнять довіру інвесторів і допоможуть повернути покупців нерухомості приватного сектора назад на ринок, щоб утримати іпотечні ставки на прийнятному рівні. Загалом майбутній тиждень буде небагатий на економічні новини.
Як зазначають у компанії, сьогодні зранку в Азії ринки закінчили торги зростанням до тримісячних максимумів на тлі зростання показників ВВП і промвиробництва в Японії.
Нафта сьогодні зранку на торгах в Азії дорожчає четверту сесію поспіль на тлі очікувань відновлення економіки США. Про швидке відновлення американської економіки свідчить зниження кількості осіб, які звернулися за допомогою з безробіття, до найнижчого рівня у вересні 2008 р. На цьому тлі аналітики прогнозують збільшення споживчих витрат, на яких базується американська економіка. Барель коштує сьогодні 78 доларів. Золото тримається вище за рівень 1110 доларів за унцію на тлі очікувань, що частина інвесторів захоче в останні дні року зафіксувати свій прибуток, купивши дорогоцінні метали.
А тепер трохи про валюту. У четвер, за даними начальника відділу арбітражних операцій АТ "Брокбізнесбанк" Владислава Стельмаха, ввечері в Нью-Йорку євро / долар торгувалася по 1.4357 - це майже на 2.7% вище від котирувань, зазначених рівно рік тому, і нижче на 5.2% від максимуму 2009 року в зоні 1.5140/45, досягнутого в кінці листопада - грудні 2009.
Валютна пара практично не відреагувала на черговий перегляд кредитного рейтингу Греції на один щабель, на цей раз, агентством Moody's. Після того, як агентства Fitch і S & P протягом останніх двох тижнів переглянули рейтинг держави, зараз інвестори чекають аналогічного кроку від TOG.
Британський фунт виявився єдиною валютою, яка протягом торгового тижня подешевшала проти американського долара. У вівторок пара фунт/долар вперше за 2 місяці пробила вниз рівень 1.60 після виходу слабкого звіту за темпами приросту ВВП Великобританії, досягнувши дна 1.5922.
Ще один важливий фактор - був опублікований у середу звіт Банку Англії. Члени Комітету вважали за краще зберегти поточні параметри програми кількісного пом'якшення без змін. Проте, на відміну від агресивного стейтменту ФРС після останнього засідання ФОМК, протоколи центрального банку були дуже спокійними, відновивши спекуляції навколо можливого чергового розширення програми викупу активів на 25 млрд фунтів.
Японська єна поступово повертається з позначених максимумів до долара США. Валютна пара відштовхнулася від рівня 90, але як і раніше залишається дуже волатильною.
У протоколах за підсумками засідання Банку Японії 19-20 листопада політики дуже обережно прокоментували фактори "дефляції" і "слабкого попиту" в економіці, який спровокував чергове "зниження цін". Крім того, не було згадано можливості покупок держпаперів Японії, як одного з можливих вирішень проблеми. За словами губернатора центрального банку Ширакава, єдиною причиною слабкого економічного зростання держави з моменту фінансової кризи стало зміцнення єни.
Висхідний тренд долар / ієна зберігається, але поки що ціна залишається нижчою 92.00, високі ризики повернення і тестування рівнів підтримки 90.80 і 90.20.
Євро / єна до кінця тижня повернулись в зону 131.60. Прорив наверх рівня 131.80 припускає можливість продовження зростання до 132.00/05 і, далі, 132.35/40 та 132.80/85.
Експерт банку вважає, що 2009-й став роком переважно ризикових торгів. Політичні успіхи в запобіганні системної кризи і масштабне глобальне вливання доларової ліквідності тримали під тиском американську валюту більшу частину року, зробивши її заручницею цього успіху.
Зміцнення долара США, що почалось наприкінці грудня, має продовжитись протягом наступних декількох тижнів, але до цього варто ставитися як до винятково тимчасової фази з огляду на зростаючий держборг штатів і політику надзвичайно низьких відсоткових ставок центрального банку.
За його прогнозом, на тлі домінування ризикових торгів на початку майбутнього року, на валютних торгах поступово почнуть відображатися відсоткові диференціали. Інвестори помітно збільшили ставки на те, що наступного року ФРС почне згортання заходів монетарного стимулювання зважаючи на відновлення економіки.
Олена Бистрицька
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас