Глава Рахункової палати РФ: "Україна не крала газ із газової труби" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава Рахункової палати РФ: "Україна не крала газ із газової труби"

Енергетика
657
Голова Рахункової палати Російської Федерації Сергій Степашин упевнений, що українська сторона своєчасно - до 11 січня 2010 р. - сплатить за російський газ. Таку думку він висловив сьогодні журналістам за підсумками "газових перевірок", проведених рахунковими палатами двох країн. "Я нещодавно говорив з Олексієм Міллером (глава "Газпрому"), торішня ситуація не повториться, і Росія готова тут врахувати, зрозуміти не тільки європейські країни, але й Україну", - сказав С.Степашин.
За його словами, за підсумками перевірок рахункові палати двох країн прийшли до висновку, що порушення були з обох боків - це питання контрактів і фінансові складові. "Ніякої прямої крадіжки в цій ситуації ми не побачили. Україна не крала газ із газової труби", - заявив С.Степашин.
Глава Рахункової палати РФ завив, що відомство готове включитися у виконання контрольних функцій на газотранспортних системах Росії і України, але поки підстав немає.
Нагадаємо, "Нафтогаз України" до 11 січня 2010 р. має перерахувати ВАТ "Газпром" близько 800 млн дол. для розрахунків за постачання російського газу в грудні. За словами представника президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдана Соколовського, кошти надходитимуть із різних джерел. "Частина - це спеціальні запозичення МВФ, також буде збір коштів на внутрішньому ринку і будуть надходження з інших джерел", - сказав Б.Соколовський.
"Нафтогаз України" раніше повідомляв про плани закупівлі в грудні понад 4 млрд куб. м російського газу за ціною 208 дол. за 1 тис. куб. м.
У середині грудня ц.р. міністр енергетики РФ Сергій Шматко заявляв журналістам, що для газового конфлікту між Росією і Україною немає жодних підстав. Він нагадав, що цього року, на відміну від минулого, між країнами укладено довгостроковий договір, який не спливає з настанням нового року. Крім того, за словами С.Шматка, газові компанії РФ і України на корпоративному форумі повністю погодили умови постачань, і розбіжностей з цих питань немає. С.Шматко також підкреслив, що в даний час проблема відносин між Росією і Україною з питань постачань газу обговорюється на світовому рівні. Він також висловив упевненість, що в Україні достатньо ресурсів, зокрема золотовалютних, за допомогою яких вона зможе подолати так звані касові розриви між платежами.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас