Подорожчання сільгосппродукції в світі може викликати зростання роздрібних цін в 2010 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Подорожчання сільгосппродукції в світі може викликати зростання роздрібних цін в 2010 р.

Аграрний ринок
847
Ціни на сільськогосподарську продукцію, включаючи чай, какао і цукор, підскочили в світі до рекордних позначок за багато років через нестачу постачань та істотний попит, пише The Financial Times.
Це може призвести до збільшення роздрібних цін на початку наступного року, вважають аналітики.
Вартість какао минулого тижня в Нью-Йорку наближалася до максимуму за 31 рік, а цукру - досягала рекорду за 28,5 років. З початку 2009 року вони подорожчали відповідно на 28,5% і 165%.
Ціна апельсинового соку в поточному році підскочила майже на 90%.
У природи немає поганої погоди
Причиною дефіциту сільгосппродукції, так званої "м'якої сировини", є погана погода і постійний брак інвестицій. Проте останнім часом брак сировини почав залучати фінансових інвесторів на ринок, викликаючи подальше підвищення вартості.
Виробництво багатьох з цих видів сільгосппродукції зосереджено в невеликій групі країн, що розвиваються, в основному розташованих в тропічних областях. Проблемність цих держав викликається поєднанням поганої погоди, політичних збурень, недостатності кредитування і нездатності дрібних фермерів реагувати на зростання цін.
Крім того, концентрація виробництва в маленькій групі також означає, що перебої з постачаннями з більшою вірогідністю викличуть значний стрибок вартості сировини, сказано в статті.
Аналітик по "м'якій сировині" в лондонському відділенні JPMorgan Тобін Горей вважає, що "перебої з постачаннями були посилені в цілому низькими запасами". На його думку, цукор і какао ймовірно подорожчають ще більше на початку 2010 року.
Кава з цукром
Кава подорожчала цього року на 30%, а сорт арабіка торгується на цінових рівнях, які відзначалися лише інколи за останні 11 років.
Глава відділу сировинних досліджень Morgan Stanley Хусейн Аллідіна відзначає, що ралі викликане зниженням урожаїв у Бразилії, В'єтнамі та Колумбії, на які припадає близько 60% світового виробництва.
Вартість цукру в поточному році злетіла більш ніж удвічі, бо збору урожаю в Бразилії та Індії зашкодила погана погода.
Споживання цукру в світі в 2009-2010 сільгоспроці може перевищити виробництво на 13,5 млн тонн, прогнозують аналітики брокерської компанії Czarnikow Ltd. Дефіцит в 2008-2009 році складав 15,8 млн тонн.
Виробництво цукру в Індії, найбільшому його споживачі в світі, впало на 9,6% в перші два місяці нового сільськогосподарського сезону (жовтень-листопад).
Новий урожай в Бразилії буде лише через два-три місяці, відзначають фахівці. Причому випуск цукру в цій країні, найбільшому світовому виробнику, цього року збільшиться не так суттєво, як прогнозувалося у вересні. За даними міністерства сільського господарства країни, буде випущено 34,6 млн тонн проти 36,7 млн тонн, що раніше очікувалися.
І какао з чаєм
Дефіцит какао спостерігатиметься вже четвертий рік поспіль - найтриваліший період з 1965-1969 років. У наступному сільськогосподарському році, який почнеться 1 жовтня 2009 року, дефіцит ймовірно збережеться, хоча виробництво може вирости.
Какао додало в ціні в 2009 році 23%. П'ятірку найбільших виробників какао-бобів складають Кот-д'Івуар (40%), Гана (15%), Індонезія, Нігерія і Камерун.
Ціна чаю виросла перед Різдвом до максимуму за всю історію, а з початку року він подорожчав більш ніж на 80%. На найбільшому світовому аукціоні в Кенії минулого тижня вартість чайного листка піднялася до рекордних $3,12 за кілограм.
Голландські трейдери вважають, що є "деякі причини чекати досить жвавого ринку чаю в першому кварталі наступного року", що характеризується зростанням цін і числа операцій, пише FT.
Втім Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО) вважає, що ціни на чай в 2009 році досягли рекордних позначок і мають піти на спад наступного року, бо погодні умови в основних регіонах - виробниках чаю Азії та Африки стабілізувалися.
З 2005 року по 2009 рік темпи збільшення споживання були вищі від темпів зростання виробництва - приблизно 0,8% і мінус 0,6% відповідно, відзначають у ФАО. Найбільша різниця між зростанням споживання і виробництва була зафіксована з 2007-го по 2009 рік. В деяких випадках підвищення цін передалося по ланцюжку споживачам - наприклад, в супермаркетах Європи роздрібні ціни на чай підвищилися на 5%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас