"Ъ": Переробникам тваринницької продукції доведеться платити ПДВ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Переробникам тваринницької продукції доведеться платити ПДВ

Аграрний ринок
457
Законопроект "Про внесення змін до деяких законів України в частині підтримки агропромислового комплексу в умовах світової фінансової кризи" №5416 отримав широку підтримку. За його прийняття в другому читанні і в цілому вчора проголосували 374 з 431 зареєстрованих в сесійній залі Верховної ради народних депутатів. Згідно з документом, переробники молока і м'яса муситимуть сплачувати ПДВ на реалізацію продукції. Ці кошти прямуватимуть до спеціального фонду держбюджету, з якого виплачуватимуться дотації власникам дійного стада.
Переробники молока і м'яса не платять ПДВ з 2000 року. На суму податку вони здійснюють виплати дотацій сільгоспвиробникам, у яких купують сировину. Але 24 листопада Конституційний суд визнав закон №922-VI, яким визначався цей порядок компенсацій таким, що не відповідає основному закону. "Ми прийшли до висновку, що багато переробників насправді не виплачували кошти сільгоспвиробникам або робили це не в повному обсязі, направляючи їх на розвиток власних підприємств", - пояснив один з авторів законопроекту, голова парламентського комітету з питань аграрної політики і земельних відносин Микола Присяжнюк.
Втім, в галузевому об'єднанні "Українська аграрна конфедерація" стверджують, що в 2008 році переробники виплатили сільгоспвиробникам 2,8 млрд грн. дотацій. А сума держпідтримки при сплаті ПДВ до бюджету може скласти 2 млрд грн. на рік, підрахував Микола Присяжнюк. Причому ці кошти, за його словами, прямуватимуть на виплату дотацій тільки власникам молочного стада. Порядок виплат має визначити Кабмін. Присяжнюк пропонує нараховувати дотації пропорційно поголів'ю худоби: "Ми розраховуємо припинити скорочення чисельності великої рогатої худоби, а протягом двох-трьох років збільшити її в два рази".
За даними Держкомстату, чисельність великої рогатої худоби (ВРХ) в Україні за 11 місяців скоротилася порівняно з аналогічним періодом минулого року на 3,3%, до 5,2 млн голів. Зокрема, поголів'я дійних корів скоротилося на 5,1%, до 2,8 млн голів. При цьому поголів'я свиней збільшилося на 9%, до 7,45 млн голів, птиці - на 6,5%, до 201 млн голів.
Рішення Верховної ради може негативно позначитися на переробниках тваринницької продукції, вважає голова правління Балтського молочно-консервного комбінату дитячих продуктів (ТМ "Ласуня") Микола Василецький: "Вони будуть змушені на 15-25% знизити закупівельні ціни на молочну сировину або на стільки ж підвищити вартість готової продукції". За даними дослідницької компанії "Інфагро", зараз закупівельна ціна на молоко в Україні в господарствах складає 2,3-3 грн. за літр, у сільгоспвиробників - 3-4 грн./л. Не вдасться таким чином і значно збільшити чисельність ВРХ, вважає директор "Інфагро" Василь Вінтоняк: "Досі сільгоспвиробник міг вести переговори про виділення йому дотації з конкретними підприємствами. А тепер йому доведеться добиватися цього від чиновників, можливо, корупційними методами".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас