Молоко вилилось у ціни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Молоко вилилось у ціни

Аграрний ринок
1242
Тенденція зростання цін на молочні продукти, спровокована сезонним чинником і скасуванням пільг, набирає обертів. Подорожчання молока потягнуло за собою підвищення цін в поточному періоді, а скасування дотацій стане причиною наступного етапу подорожчання в січні. Шосткинський міськмолкомбінат підвищив ціни на 7% з 15 грудня і планує ще одне підвищення - на 10% з 1 січня наступного року. "Ми змушені були підвищити відпускні ціни в середині грудня, аби нівелювати зростання вартості молока. А січневе підвищення цін продиктоване скасуванням дотацій", - говорить Наталія Фесюн, директор із зовнішніх зв'язків ВАТ "Шосткинський ГМК".
Молочна компанія "Галичина" підвищила ціни на 10% з 10 грудня. Як повідомили її представники із посиланням на комерційного директора підприємства Івана Саломатіна, навіть таке підвищення не змогло компенсувати зростання вартості молочної сировини. "Фактично вже з початку грудня ціни на сировину виросли на 20%. Для нашого підприємства це означає збільшення витрат на готову продукцію на рівні 14%. На сьогодні "Галичина" прийняла рішення про збільшення відпускних цін лише на 10% за рахунок зменшення показника рентабельності", - зазначив він. "Ми плануємо підвищення, зараз обговорюється відсоток", - повідомили в ще одній молочній компанії.
Учасники ринку називають дві причини зростання цін: подорожчання молочної сировини і скасування дотацій. Подорожчання молока - сезонна тенденція, обумовлена зменшенням пропозиції в зимові місяці, посилена зниженням поголів'я (експерти оцінюють дефіцит молочної сировини на ринку в 100 тис. т на місяць). Всього за останній місяць залежно від регіону зростання цін на молоко становило від 15%, а в деяких областях воно подорожчало в півтора рази. За словами голови ради директорів Союзу молочних підприємств України Вадима Чагаровського, ціна молока від населення підвищилася з 2,2 грн../л до 2,5-3,2 грн../л, а сировина від сільськогосподарських підприємств подорожчала до 3,5-4,1 грн../л проти максимуму 3 грн.
Друга причина - скасування з 24 листопада 2009 р. спеціального режиму відшкодування ПДВ при реалізації молока на переробку, що здешевлювало його на 20% (сума податку на додану вартість, що сплачується до бюджету переробними підприємствами за реалізоване ними молоко і молочні продукти та іншу продукцію переробки, надходить на виплату дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за продане ними переробним підприємствам молоко і м'ясо в живій вазі). Це сталося як наслідок визнання Конституційним судом неконституційним аграрного антикризового закону, де містилася ця норма.
"Рішення Конституційного суду щодо антикризового закону відносно скасування повернення ПДВ виробникам молока і м'яса позбавляє підтримки, мабуть, найменш захищену категорію аграріїв", - вважає Володимир Лапа, керівник групи експертів асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ). За оцінками експертів, подорожчання молока на 20% призведе до подорожчання готової продукції на 14-15%. "Ці 20% ляжуть на плечі молокопереробних підприємств, а потім - кінцевого споживача", - переконана Лідія Карпенко, президент Союзу молочних підприємств.
Прогноз розвитку ситуації на ринку залежатиме від розвитку цих двох чинників. В УКАБ передбачають, що в 2010 р. закупівельні ціни на молоко збільшаться до 4,2-4,5 грн../л. Вадим Чагаровський, у свою чергу, прогнозує зворотний тренд, починаючи з січня наступного року. Відновлення пільг, яке зараз лобіюють молочники, також не виключено - зокрема, це передбачає законопроект №5429, зареєстрований у Верховній Раді 10 грудня 2009 р. В будь-якому разі в середньому по галузі подорожчання навряд чи може скласти більш ніж 10% - низька купівельна спроможність населення не дає люфту для істотнішого зростання цін.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас