Зерно підкосило долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зерно підкосило долар

Валюта
8765
Вчора НБУ придбав $79 млн. В цілому за підсумками грудня додатне сальдо інтервенцій регулятора може скласти $300 млн., повідомив керівник групи радників глави Нацбанку Валерій Литвицький.
Національний банк продовжує скуповувати з ринку долар, щоб запобігти зміцненню гривні. "Можна сказати, що Нацбанк не дає обвалитися курсу. Мабуть, тому він вийшов сьогодні з інтервенцією в обід. Минулого разу, коли не було впевненості, що він викупить, котирування опускалися до 7,96 грн./$1 і нижче. Зараз же ринок вузький - фактично за 7,97 грн./$1 банки і купують, і продають", - прокоментував вчорашню ситуацію скарбник одного з найбільших банків.
В грудні НБУ вже кілька разів викуповував валюту на ринку. Приблизно тиждень тому Литвицький повідомляв, що з початку грудня регулятор придбав $250 млн. Таким чином, за підсумками вчорашнього дня сумарно він купив уже $329 млн. "Мій прогноз, що за підсумками грудня сальдо складе $300 млн." - сказав радник.
За його словами, пропозиція формується за рахунок різних факторів. "Аграрії продають виручку, підприємства платять податки. Банки отримують фінансування від материнських структур, зокрема для повернення рефінансування. В цілому останні три місяці платіжний баланс виглядає непогано. Поточний рахунок трохи погіршився, зате покращився фінансовий рахунок", - підкреслив Валерій Литвицький.
Профіцит поточного рахунку в жовтні склав $87 млн., а за десять місяців зафіксований дефіцит у розмірі $1,023 млрд. Дефіцит фінансового рахунку в жовтні зменшився до $778 млн., а за десять місяців склав $11,862 млрд.
Опитані експерти підтвердили слова Литвицького. "Зернотрейдери працюють добре, метал заворушився. Йде торговельне фінансування, експортери отримують і продають авансові платежі", - підкреслив представник одного з великих банків.
"На рахунки клієнтів активно надходять кошти, обсяги непогані. У всіх аграріїв добре, не лише у зернотрейдерів. Багато хто заводить гроші на поповнення статутних фондів, не лише банки. Можливо, є щось під вибори", - додав заступник голови одного з банків. За його словами, при цьому на валюту майже немає попиту, тому що в економіці немає гривні. "Це видно за станом бюджету - тільки з ПДВ борг 20 млрд. грн." - підкреслив експерт.
Банки в цих умовах поводяться абсолютно по-різному. Деякі все ще тримають валюту в межах нормативів, інші вже давно її продали і працюють "в нуль". "Є деякі, які порушують, - наприклад, УкрСиббанк і "Аваль". Вони досі не продали свої валютні резерви, але в умовах збалансованого ринку Нацбанк на це дивиться крізь пальці", - підкреслив заступник голови. Також, як розповів він, заспокоївся готівковий ринок. Останній тиждень котирування на ньому завмерли на рівні 7,96-8 грн./$1. Втім, населення все-таки більше купує, ніж продає.
На початку 2010 р. тенденція на міжбанку може змінитися. "Я вважаю, в січні-лютому долар підросте. В експортерів в перші два місяці року зазвичай відбувається затишшя, і приплив валюти в країну скоротиться", - підкреслив згаданий заступник голови банку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас