Через півтора роки інфляція в Китаї примусить луснути "мильну бульбашку" на ринку акцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через півтора роки інфляція в Китаї примусить луснути "мильну бульбашку" на ринку акцій

Казна та Політика
887
Китайські ринки акцій і нерухомості є однією великою "мильною бульбашкою", яка лусне, як тільки темпи інфляції прискоряться в 2011 році, цитує слова економіста Енді Се агентство Bloomberg.
Зростання цін на житло в Китаї минулого місяця було найшвидшим з липня 2008 року на тлі заходів стимулювання і рекордних обсягів кредитування. Базовий фондовий індекс Shanghai Composite підскочив з початку року на 75%, а котирування акцій компаній у сфері нерухомості, що входять до індексу MSCI China, виросли як мінімум удвічі.
Ринки Китаю - "менш ефектна версія грінспенівської "бульбашки", й інфляція сприятиме їх зростанню", вважає Е.Се. Колишній глава Федеральної резервної системи Алан Грінспен вважався одним з найефективніших фінансових регуляторів в історії, проте останнім часом його все частіше критикують, звинувачуючи в колапсі ринку іпотечних паперів subprime в США в 2007 році. За даними опитування, проведеного на цьому тижні центральним банком КНР, майже половина респондентів вважає інфляцію в країні надмірною, тоді як сам ЦБ відзначав дефляцію протягом більшості місяців 2009 років.
В листопаді споживчі ціни виросли на 0,6% в порівнянні з тим самим місяцем 2008 року після 9 місяців дефляції. Як очікує уряд Китаю, ціни залишаться переважно стабільними, вірогідність значної інфляції в 2010 році невелика. Morgan Stanley, де Енді Се раніше працював головним економістом по країнах Азії, чекає, що фондовий ринок Китаю в 2010 році переживе "бум і крах". Після першого півріччя ралі, швидше за все, зупиниться і може змінитися обвалом після прискорення темпів інфляції і згортання держпрограм стимулювання економіки.
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас