Дотації запізнились до аграріїв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дотації запізнились до аграріїв

Аграрний ринок
231
Бюджетний рік для АПК закінчується недоотриманою держпідтримкою та ілюзорною надією на отримання коштів з бюджету-2010. Не дивлячись на те, що досвід поточного року показав неспроможність фінансування держпрограм із Стабфонду, наступного року чиновники зосередили на ньому левову частку держпідтримки. Менш ніж два тижні, що залишилися до кінця календарного року, зводять нанівець надію отримати обіцяні суми держпідтримки для АПК з бюджету. За іронією, більше не виправдались очікування галузей, котрі знаходяться в стагнації, зокрема, тваринники та виробники цукру.
Враховуючи кризу недовироблення цукрового буряка і зростання цін на ринку цукру, уряд був готовий підтримувати виробників, форсуючи виділення коштів на виплату держдотацій (750 грн../га). Проте виділені на ці цілі 220 млн. із Стабфонда так і не надійшли - покрити ці витрати передбачалося за рахунок надходжень від приватизації держмайна, і на початку грудня представники Мінагрополітики констатували, що аграрії цих грошей не отримають. "Можливо, в останні дні грудня щось і буде. Все залежить від наповнення Стабілізаційного фонду", - зазначив директор департаменту фінансово-кредитної і податкової політики МінАП Григорій Зуб.
В тваринництві зі всього масиву програм держпідтримки спрацювала лише одна - дотації отримали виробники ВРХ за здану на м'ясо худобу (з розрахунку 17 коп./кг ваги). Не отримали обіцяного сільгоспкооперативи: із запланованих 90 млн. грн. було виділено трохи більше третини суми - 35 млн. Загалом в 2009 р. було закрито сім галузевих програм підтримки і - відповідно - зменшилося фінансування комплексу в цілому. "Якщо в 2008 р. загальна сума державної підтримки АПК із загального фонду держбюджету і шляхом механізму виплати ПДВ склала 13,5 млрд. грн., то в 2009 р. можна чекати лише 935 млн. грн., тобто державна підтримка зменшилася практично в 15 разів", - заявив президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах.
Головною причиною провалу держпідтримки агрокомплексу експерти називають зосередження її на Стабілізаційному фонді, наповнення якого не гарантоване. "Фінансування АПК різко погіршилось, і це пов'язано зі зміною схеми державних асигнувань, які сталися цього року, - заявив Володимир Лапа, керівник групи експертів Українського клубу аграрного бізнесу.- Зведені нанівець прямі надходження із загального і спеціального фондів, зате введений стабілізаційний фонд, наповнити який уряд не в силах. Де-юре гроші є, але виділити їх неможливо".
Стабфонд - це нововведення поточного року, його планується використовувати ще ширше і в бюджеті-2010: там зосереджена практично вся підтримка АПК. "Переорієнтація практично всієї підтримки на стабілізаційний фонд позбавляє аграріїв можливості хоч якось розраховувати на вступ держпідтримки", - зазначив глава парламентського комітету з питань аграрної політики і земельних відносин Микола Присяжнюк. Зокрема, за словами президента Української аграрної конфедерації Леоніда Козаченка, на цьому ненадійному джерелі зав'язані найбільш принципові програми підтримки - здешевлення кредитів, страхування, часткова компенсація вартості техніки і дотації тваринникам і рослинникам. "У загальному фонді на це не передбачено ні копійки", - відзначив він. Аграрна складова бюджету-2010 викликала масову критику, з якою солідарний і Віктор Ющенко. Загальну потребу підтримки АПК президент оцінив в 9,5 млрд. грн. "Так, в ідеалі АПК потрібна 10 млрд. грн., але всім зрозуміло, що стільки бюджету виділити неможливо", - говорить Володимир Лапа.
Зазначимо, що із Стабфонду планується фінансувати не лише агрокомплекс, але і ЖКГ, вугільну промисловість і низку проектів за програмою Євро-2012.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас