Парламент вирахував генетичний код — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент вирахував генетичний код

Аграрний ринок
642
Вчора Верховна Рада ухвалила два закони, котрі стосуються регулювання вмісту у складі харчових продуктів генетично модифікованих організмів (ГМО). Перший документ передбачає обов'язкове маркування продуктів у разі наявності або відсутності в них ГМО, а другий підсилює відповідальність за недостовірну інформацію про їх вміст в товарах.
Втім, на думку представників Держспоживстандарту, використання ГМО не потребує законодавчого регулювання, оскільки їх шкода для організму людини не доведена.
Вчора народні депутати внесли зміни до закону "Про безпеку і якість харчових продуктів", що передбачає обов'язкове маркування продуктів у разі наявності або відсутності в них ГМО, незалежно від їх відсоткового вмісту. Нагадаємо, 1 липня Кабінет міністрів зобов'язав виробників вказувати наявність ГМО у складі харчової продукції лише в тому випадку, якщо їх концентрація перевищує 0,9%.
Але як пояснив вчора автор документа, народний депутат Андрій Павловський (БЮТ), закон не суперечить рішенню Кабміну. "Мене непокоїть, аби вміст або відсутність ГМО вказувався на етикетці продукту, а нормативи кількості ГМО, обов'язкові для оприлюднення, хай встановлює Кабмін", - сказав депутат. За його словами, процентний вміст ГМО, обов'язковий до маркування, уряд повинен врегулювати протягом трьох місяців з моменту ухвалення закону.
Другий закон "Про внесення змін до законів відносно надання інформації про вміст в продукції генетично модифікованих компонентів", схвалений вчора депутатами, підсилює відповідальність за надання споживачам недостовірної інформації про товари, що містять ГМО. Згідно із документом, за це передбачено штраф у розмірі від 10 до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 170 до 850 грн.).
За словами директора ЗАТ "Агромарс" (ТМ "Гаврилівські курчата") Олексія Марченка, ухвалення законів, які регулюють вміст ГМО в продуктах, "може призвести до підвищення роздрібних цін на товари тих учасників ринку, які використовують такі добавки". "Покупець, вибираючи з двох продуктів за однаковою ціною, віддасть перевагу товару без ГМО. Це змусить виробників замість таких добавок використовувати натуральну сировину, вартість якої вища", - сказав Марченко.
Між тим, на думку першого заступника голови Державного комітету з питань технічного регулювання і споживчої політики (Держспоживстандарт) Юрія Ширка, використання ГМО не потребує законодавчого регулювання. "Немає наукових досліджень, які б підтверджували шкідливий вплив ГМО на людину. Вміст тих же пестицидів або консервантів в їжі куди шкідливіший", - вважає чиновник.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас