Країна згадала про трактори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країна згадала про трактори

Аграрний ринок
562
Харківський тракторний завод (ХТЗ) продасть НАК "Нафтогаз України" 19 бульдозерів. Цей контракт стане одним з найбільших для ХТЗ в поточному році. За словами представників заводу, навіть під час кризи переваги аграріїв на боці імпортної продукції.
Як повідомили в торговому домі ХТЗ, можливість здійснити постачання 19 бульдозерів компанії НАК "Нафтогаз України" завод отримав завдяки перемозі в тендері. "Поки було визначено таку кількість машин, проте НАК потребує подібної техніки. Тому ми сподіваємося, що співпраця продовжиться і в 2010 р.", - зазначає директор із продажів ХТЗ в Україні Сергій Карабило. Об'єктом закупівель стане партія промислових бульдозерів ТС-10. Це - дорожно-будівельна машина на базі трактора в агрегаті з бульдозерним, скреперним, розпушувальним та іншим устаткуванням, пристосованим для транспортних і будівельних робіт на ґрунтах різних категорій. Це - досить сучасна модель трактора, вона розширила продуктову лінійку ХТЗ в 2007 р. "Потрібно визнати, що сьогодні на українському ринку немає кращої за бульдозерну техніку, ніж ця", - упевнений Карабило.
За його словами, про це говорить і той факт, що зі всіх представлених на тендер пропозицій замовник віддав перевагу саме продукції ХТЗ за рівних цінових умов. "Нашими конкурентами під час торгів стала техніка російського і китайського виробництва. Проте ми перевершили їх саме за технічними, а не ціновими параметрами. Бульдозер ХТЗ відрізняє найсучасніша гідростатична трансмісія (характеристика коробки передач)",- пояснює представник заводу. Вартість одного бульдозера ТС-10, за його словами, близько 1 млн. грн.
Аналітики прогнозують зростання потреби НАК "Нафтогаз України" в дорожно-будівельній техніці, який у свою чергу може бути пов'язаний з поточним процесом концентрації нею контролю над газорозподільними мережами країни. "Бульдозери можуть бути необхідні НАК "Нафтогаз України" для обслуговування газотранспортної системи. Цілком можливо, що частина цієї техніки буде поставлена дочірньому підприємству "Нефтегазсеті", яке намагається зараз забрати мережі облгазів і якій може знадобитись нова техніка", - говорить аналітик Concorde Capital Єгор Самусенко.
Водночас експерти відзначають значущість укладеного контракту для заводу, оскільки він став однією з найбільш масштабних операцій в нинішньому році. "2009 р. став складним роком для ХТЗ. Виручка за підсумками першого півріччя впала на 84%. В цілому досить важкий стан заводу підтверджується і новинами, що надходять з підприємства, і його фінансовою звітністю. Так, ХТЗ простоював практично весь липень і серпень, тоді як сума зобов'язань заводу досягла 800 млн. грн., з яких лише 13 млн., - кредитів банків. Варто зазначити, що постачання для НАК "Нафтогаз" є найкрупнішою операцією із цієї техніки в поточному році, оскільки всього було продано близько 30 бульдозерів", - підкреслює аналітик ІГА "Сократ" Максим Штепа. "За дев'ять місяців 2009 р. продажі ХТЗ впали в шість разів рік до року - так само як і в автомобілебудуванні. Збитки підприємства за дев'ять місяців 2009 р. склали 96 млн. грн. при обсязі продажів в аналогічну суму в 96 млн. грн..",- додає Єгор Самусенко.
Втім, за словами представника ХТЗ, інформація про те, що підприємство припиняло роботу на період липень-серпень, не відповідає дійсності. "Це була спроба дискредитувати завод з боку наших конкурентів-імпортерів", - запевняє Сергій Карабило. За його словами, велика кількість дешевої імпортної техніки на ринку - як і раніше головна проблема вітчизняних виробників сільгоспмашин. "З 17,5 тис. імпортованих тракторів 7,5 тис. - це низькоякісний китайський продукт, простіше кажучи - металобрухт", - нарікає Карабило. ХТЗ знає про це не з чуток, запевняє він, оскільки під час кризи завод у пошуках альтернативних постачальників комплектуючих звернувся до китайських, проте вимушений був відразу ж відмовитися від їх продукції через незадовільну якість.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас