Податкова підтримка аграріїв - єдиний ефективний антикризовий захід в АПК України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податкова підтримка аграріїв - єдиний ефективний антикризовий захід в АПК України

Аграрний ринок
186
Податкова підтримка підприємств агропромислового комплексу стала єдиною ефективною антикризовою мірою в агропромисловому комплексі України. Про це сказали в асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).
Так, за словами президента УКАБ Олексія Лисситсі, програми прямої бюджетної підтримки, а також фінансування антикризових заходів через стабілізаційний фонд державного бюджету не виправдовують очікувань аграріїв. "Сільгосппідприємства просто перестають вірити в можливості держави виконувати узяті через бюджет зобов'язання".
В таких умовах, вважають в УКАБ, особливого значення набувають податкова підтримка аграріїв з використанням фіксованого сільськогосподарського податку і пільг з податку на додану вартість. "Рішення про продовження і удосконалення податкової підтримки, прийняті Верховною Радою України в жовтні 2008 р. і лютому 2009 р., стали найбільш ефективним і чи не єдиним дієвим антикризовим заходом в АПК України", - зазначив керівник групи експертів УКАБ Володимир Лапа.
На його думку, ні малоефективні норми, що стосуються пролонгації кредитів, ні косметичні зміни в програмах державної підтримки, ні, тим більше, продовження земельного мораторію, що і без того діє, не можуть класифікуватися як антикризова політика.
В УКАБ висловили серйозну стурбованість у зв'язку з припиненням дії Закону України "Про внесення змін до деяких законів України про попередження негативних наслідків впливу світової фінансової кризи на розвиток агропромислового комплексу", який передбачав податкову підтримку найменш забезпеченим прошаркам сільгоспвиробників, а саме - особистим підсобним господарствам.
За оцінками експертів УКАБ, якщо дія податкової підтримки не буде відновлена, селяни втратять на кожній гривні доходу від реалізації молока більше 25 коп. на гривні від реалізації м'яса - 20 коп. "Підсобні господарства вже побоюються везти худобу на забій через можливу втрату дотацій, - відзначає експерт УКАБ з ринку м'яса і м'ясопродуктів Єлизавета Святківська, - і існує ризик того, що в разі втрати пільг вони просто компенсуватимуть недоотримані доходи за рахунок підвищення ціни. Це може скласти 20-25%".
Спеціалісти асоціації також акцентували увагу на можливих негативних наслідках зміни механізму нарахування дотацій виробникам молока і м'яса. "Важливо, аби доходи від реалізації і податкових пільг надходили підсобним господарствам постійно, - зазначає Лапа, - оскільки що таке підтримка через бюджет ми вже переконалися цього року".
В зв'язку з цим в УКАБ сподіваються, що Верховна Рада щонайшвидше відновить дію пільг з податку на додану вартість для особистих підсобних господарств, в редакції, яка діяла до рішення Конституційного суду.
За матеріалами:
АПК-Інформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас