Зарплати закладуть у хліб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зарплати закладуть у хліб

Аграрний ринок
2683
Підвищивши соцстандарти, чиновники ризикують одночасно наростити споживчі видатки. Збільшення витрат на зарплатний фонд стане основною причиною підвищення цін на хліб на 20-25% у наступному році. З огляду на те, що держрегулювання рентабельності в галузі, незважаючи на формальне скасування, все ще діє, процес обіцяє бути нелегким.
На вартість хліба в 2010 р. вплинуть три фактори: збільшення видатків на фонд заробітної плати, відповідно до закону про нові соцстандарти, що підвищують мінімальну зарплату до 922 грн. на місяць; нова ціна газу з 1 січня 2010 р., а також тренд на ринку борошна. Зміни торкнуться всіх учасників хлібопекарського ринку. "Нові умови роботи відбиті в галузевій угоді. З нового року питання підвищення ціни доведеться поставити всім пекарям, - говорить гендиректор асоціації "Укрхлібпром" Олександр Васильченко. - Ми заклали мінімальну зарплату - 922 грн. на місяць, хоча на неї формально потрібно вийти під кінець року. Але щоб втримати персонал, залучати фахівців, виплачувати її доведеться раніше".
Крім того, з 1 січня змінюється ціна на природний газ, а також поступово підвищується в ціні зерно, і мірошницькі компанії, відповідно, піднімають ціни. "Ми підрахували - тільки підвищення зарплат тягне за собою підвищення ціни хліба на 12%. Ну, а всі фактори разом дозволяють говорити про підвищення цін на 20-25%, - сказав Олександр Васильченко. - Звичайно, це не буде одноразове, різке підвищення, але протягом року галузь вийде на цей показник".
Те, що до питання перегляду ціни, можливо, доведеться повернутися, не відкидає і гендиректор компанії "Київхліб", найбільшого виробника хліба, Володимир Череда. Начальник головного управління цінової політики Київської МДА Василь Яструбинський також відзначає, що стабільність цін на хліб буде залежати від ціни газу й зерна. Однак основним фактором підвищення цін фахівці називають дельту видатків на зарплатний фонд.
"Вартість газу через менший його обсяг у структурі собівартості впливає на ціноутворення", - відзначає почесний президент холдингу "Хлібні інвестиції" Юрій Триндюк. Ціна пшениці також поки не обіцяє різкого зростання. Через невисокі ціни на світовому ринку експорт цієї культури із країни не дуже активний, хоча в цілому за п'ять місяців МР експорт українського зерна перевищує торішні обсяги (11,4 млн. т проти 10,9 млн. т відповідно, у структурі експорту частка пшениці - 5,8 млн. т, у тому числі непродовольчої - 4,2 млн. т). При цьому експерти прогнозують, що як мінімум до весни істотних цінових коливань не відбудеться, і зростання цін можна чекати вже в наступному МР, таким чином, пропозиція пшениці за доступними цінами на внутрішньому ринку буде досить високою.
Відзначимо, що в році, що завершується, пекарі також підвищували ціни, хоча відбувалося це непомітно через поступовість - на 1-1,5% щомісяця, щоб відіграти інфляцію (гучне й істотне підвищення цін було всього одне: з 31 серпня "Київхлібом" на хліб "Український" і батон - на 5-6%), і чиновники закривали на це очі, враховуючи складну ситуацію в економіці.
У майбутньому дельта підвищення може бути більш істотною і змусить перейти до адміністрування. "Так, документ, що скасовує регулювання рентабельності місцевими адміністраціями, був прийнятий. Але його ніде не опублікували. Формально можна сказати, що чинності він і не набрав. А те, що місцеві адміністрації продовжують втручатися в ціноутворення, та ще й як, - це факт", - поділився один з пекарів.
"Ми неодноразово зверталися в Мінекономіки з вимогою прояснити цю ситуацію, писали звернення, адже документ був прийнятий. Але, чесно кажучи, не думаю, що до виборів хтось його буде публікувати і приймати", - вважає Олександр Васильченко.
У січні-жовтні 2009 р. у порівнянні із січнем-жовтнем 2008 р. випуск хлібобулочних виробів зменшився на 8%, або на 128,092 тис. т, і склав 1465,389 тис. т.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас