Пластик повертається — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пластик повертається

Фінтех і Картки
657
За даними Нацбанку, в третьому кварталі кількість активних карток, з якими проведена мінімум одна операція за рік, знизилася на 136 тис.- до 29,55 млн., тоді як за перші три місяці поточного року їх число зменшилося на 7,88 млн. шт., а в другому - на 1,02 млн. Більше того, 14 банків навіть наростили портфель активних карток.
За поліпшенням загального стану банків пішло деяке пожвавлення карткового ринку. "Ключові тенденції на ринку карткового бізнесу, насамперед, відображають економічну ситуацію в країні. У міру того як повертається довіра до банківської системи, популярність платіжних карток також починає зростати", - сказав заступник голови "VAB Банку" Цветан Петринин.
Проекти, що підтягли картки
Близько 25% цього зростання за останній квартал зумовлено випуском платіжних карток у рамках зарплатних проектів. Це показовий факт, бо ситуація на ринку працевлаштування є одним з основних факторів, що впливають на ринок платіжних карток. Оскільки з весни офіційне безробіття знижується, кількість наших співгромадян, які мають зарплатні картки, збільшилася: тільки з липня по вересень банки одержали 214 тис. нових клієнтів, а станом на 1 жовтня 2009 р. загальна кількість активних платіжних карток становила понад 29,5 млн., з яких 60-70% - зарплатні.
Крім того, підвищення рівня активності власників платіжних карток пояснюється зміною стратегії банків. Якщо два роки тому їхнім улюбленим продуктом були кредитні картки й картки з овердрафтом, то зараз їх в основному емітують або в прив'язці до депозиту, або для відкриття поточного рахунку під "депозитний" відсоток. Фактично, фінустанови пропонують симбіоз платіжної дебетної картки та ощадного депозиту - депозитну пластикову картку: клієнт одержує дебетну картку, якою можна розплачуватися в торговельних мережах, знімати з неї гроші, при цьому банки нараховують на залишок суми на картці приблизно 16-17% річних, стимулюючи в такий спосіб клієнтів якомога рідше й у менших обсягах знімати гроші з такого рахунку. По суті, депозитні картки тепер заміняють депозити до запитання, які в один момент практично зникли з ринку разом із введенням мораторію НБУ на дострокове повернення вкладів.
За рахунок чого?
За словами члена правління банку "Форум" Кшиштофа Кужбика, тільки за рахунок депозитних програм, що використовують картки для нагромадження відсотків, банк збільшив клієнтську базу на 100 тис. осіб. У той же час багато фінустанов збільшили кількість банкоматів, що приймають готівку, надали сервіс мобільного та інтернет-банкінгу й усіляко просували системи електронних платежів.
У сегменті безготівкових платежів також відбувся ривок: у третьому кварталі кількість операцій досягла 20 млн. платежів, а сумарно з початку року ця цифра досягла 55 млн. платежів. За оцінками експертів, збереження цих темпів може дозволити навіть перевищити торішній рекорд 67 млн. транзакцій.
У той же час мережі POS-терміналів продовжили скорочуватися, в основному через зняття терміналів у торговельних мережах. Так, тільки відхід з ринку мережі "О'кей" зменшив кількість терміналів на 500 шт. Але нерідко ініціаторами демонтажу були самі банки, у першу чергу проблемні. Наприклад, "Надра" і "Родовід Банк" втратили за три квартали по 82,5% і 61,9% ринку платіжних терміналів - відповідно, а їх сумарна присутність у торговельних точках скоротилася на 6335 терміналів. Що, втім, не дивно, враховуючи те, що в "Родовід Банку", незважаючи на рекапіталізацію, кількість активних карток упала за три квартали на 359 тис. (72,1%), а в банку "Надра" - на 762,5 тис. (73,3%).
Влада всім кермує
Втім, беручи до уваги дії влади, звільнені місця дуже швидко будуть зайняті. Незабаром Кабмін має затвердити постанову, відповідно до якої всі підприємства торгівлі із приміщеннями площею менше 20 кв. м, аптеки, готелі, туристичні агентства, поштамти в Києві, Севастополі, Сімферополі та обласних центрах будуть зобов'язані встановити термінали до 1 січня 2011 р., в інших населених пунктах - до 1 січня 2012 р. На той час, за прогнозами банкірів, відродиться й ринок кредитних карток.
Ольга Галицька
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас