Мінфін Греції: Країні не загрожує дефолт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін Греції: Країні не загрожує дефолт

Казна та Політика
221
Міністр фінансів Греції Йоргос Папаконстантину стверджує, що в його країні немає "абсолютно" жодного ризику дефолту. Таким чином він намагається зменшити побоювання серед інвесторів, які виникли після зниження кредитного рейтингу Греції, повідомляє Bloomberg.
"Ми швидко рухаємося до того, аби заспокоїти громадян і ринки, і переконати їх, що ми йдемо в правильному напрямку", - заявив Папаконстантину в інтерв'ю Bloomberg. Міністр також сказав, що Греція не звертатиметься за допомогою до Європейського союзу.
Напередодні міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило довгостроковий кредитний рейтинг Греції з рівня А- до BBB+ з прогнозом "негативний". Це лише підсилило заклопотаність з приводу того, що Греція не зможе розплатитись за своїми суверенними боргами. Крім того, ця країна має найвищий бюджетний дефіцит в ЄС. Що стосується стану місцевої банківської системи, то грецький міністр назвав його "фундаментально стійким".
Соціалістичний уряд Греції, обраний в жовтні минулого року, планує зменшити в 2010 році дефіцит бюджету країни до 9,1% від валового внутрішнього продукту. У поточному році цей показник наближається до 13% від ВВП. Міністр фінансів не згоден з критикою з боку Європейського союзу та інвесторів, які говорять про недостатні заходи влади у боротьбі з кризою.
На думку аналітиків рейтингового агентства S&P, плани уряду, розраховані на разові акції і часткове заморожування виплат в державному секторі, "навряд чи самі по собі призведуть до зміни фінансової динаміки". Особливо враховуючи високий дефіцит бюджету і слабке економічне зростання, говорять експерти.
Британський економіст Віллем Буйтер вважає, що Греція може стати першою великою країною в ЄС, яка оголосить дефолт зі своїх боргів після Другої світової війни. "Ми можемо побачити перший серед 15 країн єврозони дефолт після того, як Німеччина оголосила про нездатність розплатитися за своїми борговими зобов'язаннями в 1948 році", - говорить Буйтер.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас