Кабміну готують фальшивий квиток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабміну готують фальшивий квиток

Казна та Політика
2176
Члени фракції БЮТ серйозно занепокоєні проблемами з виконанням держбюджету. У пошуках можливостей наповнення скарбниці депутати звернулись до ідеї монополізації лотерейної діяльності. За прогнозами експертів, збільшити надходження ініціатива не допоможе, але сприятиме тінізації лотерейного бізнесу.
Депутат Антон Яценко (БЮТ) зареєстрував в Раді законопроекти №5417 "Про введення монополії держави на здійснення лотерейної діяльності" і №5418 "Про внесення змін до закону про "Введення мораторію на видачу ліцензій на здійснення господарської діяльності з випуску і проведення лотерей" (цей мораторій діє з 25 травня 2005 р.).
Нагадаємо, зараз порядок отримання ліцензії на заняття лотерейним бізнесом визначається законом "Про ліцензування певних видів господарської діяльності". Також лотерейна діяльність регулюється законом "Про оподаткування доходу підприємств".
Внесений бютівцем проект закону №5417 закріплює за Мінфіном право визначати єдиний порядок організації і проведення лотерей. Річ у тому, що 25 червня ц.р. Рада ухвалила закон "Про заборону ігрового бізнесу в країні", але, за словами Яценка, закон не передбачає держконтролю за лотерейною діяльністю.
Автор згаданих ініціатив сказав, що в разі набуття чинності запропонованих ним законопроектів, кошти, отримані від лотерейної діяльності, після оплати витрат на її проведення перераховуватимуться до держбюджету, а не виводитимуться в офшорні зони.
Сьогодні ліцензії Мінфіну на організацію лотерей мають чотири компанії: ТОВ "М.С.Л.", ЗАТ "Патріот", ВАТ "Державний ощадбанк України" і "Українська національна лотерея". За даними, які депутат Яценко надав в розпорядження "ЭИ", прибуток "Української національної лотереї" становить 18-22 млн. грн. щомісячно. 15% цих грошей виводиться з України як роялті (платіж за право користування ліцензією на товари, винаходи, патенти). Після ухвалення законопроекту №5417 контролювати цільове використання коштів, отриманих держбюджетом від проведення лотерей, буде Рахункова палата.
В проекті закону визначені види держлотерей: числові, бінго, кено, безтиражні (миттєві), номерні наклади і онлайн лотереї. Проведення на території країни лотерей інших видів або розиграшів, окрім державних, забороняється.
Другий законопроект цього ж автора - №5418 - містить норму про обов'язкове витрачання коштів, отриманих від лотерейної діяльності на соціальні програми. Проект також передбачає запровадження мораторію на ведення лотерейної діяльності суб'єктами недержавної форми власності до набуття чинності закону про держрегулювання проведення лотерей і грошових розиграшів.
Депутат вважає, що дані законопроекти можуть бути проголосовані в Раді на наступному пленарному тижні переважною більшістю голосів. Втім, опитані парламентарі не мають наміру підтримувати ініціативи бютівця. Глава комітету Ради з митної і податкової політики Сергій Терьохін вважає, що монополізація лотерейної діяльності дозволить контролюючим даний ринок державним органам самостійно розпоряджатися фінансовими потоками і надасть їм додаткові можливості для корупційних дій.
Експерти також не прогнозують поліпшення умов роботи для лотерейного бізнесу в разі його повної монополізації державою. На думку голови правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимира Фесенка, посилення держконтролю за лотерейною діяльністю швидше знищить конкуренцію в лотерейній галузі, ніж збільшить надхождення до держбюджету. Директор економічних програм Центру економічних і політичних досліджень ім. А.Разумкова Василь Юрчишин переконаний, що головна мета пропозицій Яценка - збільшення надходжень до бюджету за рахунок населення. Набуття чинності даних законопроектів спричинить, на думку експерта, лише зростання тінізації лотерейного бізнесу. Юрчишин не рекомендує уряду розраховувати на додаткові джерела поповнення прибуткової частини бюджету - адже в разі набуття чинності закону представники лотерейного бізнесу знайдуть спосіб його обійти.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас