Оптовий торговець був оштрафований за підвищення цін на цукор — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оптовий торговець був оштрафований за підвищення цін на цукор

Аграрний ринок
777
Один з найбільших оптових торговців був оштрафований на десятки мільйонів гривень за несанкціоноване підвищення цін. Але навіть під загрозою штрафів люфту для зниження цін на тлі дефіциту цукру мінімум півмільйона тонн у виробників немає.
Держінспекція з контролю за цінами оштрафувала одного з провідних оптових операторів на півдні країни - компанію "Гур" за підвищення цін на цукор в період з лютого по серпень ц.р. у Одесі. Санкції становлять 39 млн. грн. За словами начальника інспекції в Одеській області Лілії Круковської, компанія не декларувала підвищення оптових цін, хоча дельта складала більше 1% (законом дозволяються коливання відпускних цін без декларування, якщо їх зростання становить не більше 1%). "В результаті компанія необґрунтовано отримала 13 млн. грн.", - заявила глава держінспекції. За словами чиновника, ціни на цукор в регіоні підвищились майже на 20%, і оскільки власного виробництва цукру в Одеській області немає, то дорожчає цукор по дорозі з інших областей, тобто з вини оптових торговців.
Також зараз спішно ініціюється відновлення держрегулювання торговельних надбавок, у тому числі опту, яке було скасоване лише місяць тому. "Інспекція з контролю цін внесла пропозиції Одеській ОДА про відновлення регулювання цін на цукор", - зазначила Лілія Круковська.
Учасники ринку охарактеризували процес в Одесі як зразково-показову акцію, орієнтовану на всіх виробників. "Такий величезний штраф на самому початку сезону - це сигнал для ринку і виробників, щоб притримували ціни, - прокоментував один із цукровиків. - Нікому не потрібна висока ціна на ходовий споживчий товар перед виборами". Проте дешевому цукру на ринку взятися нізвідки. Торік на піку сезону цукроваріння, тобто в період мінімальних цін на ринку (за рахунок високої пропозиції і потреби заводів в грошах для оплати газу), відпускна ціна становила 3,8 грн../кг, зараз вона починається від 5,5 грн../кг, що означає ціну в роздробі на 2-3 грн. вище. Як зазначає голова наглядової ради ВАТ "Цукровий союз "Укррос" Сергій Федоренко, низьких цін на цукор в Україні не буде, виходячи з показника недовироблення 250-400 тис. т на поточний сезон.
"Мінекономіки весь час говорить про якісь перехідні запаси 400 тис. т цукру. Але де вони, ці запаси? Їх немає", - відзначив він. За даними на 4 грудня асоціації "Укрцукор", цукрові заводи країни (11 продовжують переробку і 45 - вже завершили сезон цукроваріння) виробили 1 206,5 тис. т цукру з цукрового буряка урожаю 2009 р. Це на 17,3%, або на 251,8 тис. т цукру менше, ніж на аналогічну дату минулого року. Загальне виробництво оцінюється, за найоптимістичнішими прогнозами, в 1,37 млн. т (прогноз асоціації), а Мінагро не чекає показника більше 1,2 млн. т цукру.
Спеціалісти Українського клубу аграрного бізнесу називають ще більшу цифру дефіциту цукру - 600-700 тис. т. За словами керівника групи експертів УКАБ Володимира Лапи, за рахунок вимушеного імпорту, вдасться наситити внутрішній ринок, але не знизити ціну на цукор. "Імпорт не зможе здешевити цукор на внутрішньому ринку, адже його світова ціна зростає. До того ж велика частина продукції для експорту вже законтрактована", - зазначив він. Вартість білого цукру вже переступила рівень $600/т, а сирець коштує $500/т.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас