Виробники молока залишились без держдотацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Виробники молока залишились без держдотацій

Аграрний ринок
621
Практично єдиний дієвий механізм підтримки українських молочних фермерів - державні дотації (у розмірі 20%) скасовано. Це призведе до різкого підвищення вартості молока на ринку і завдасть значного удару по галузі. Про це повідомили в Союзі молочних підприємств України.
"Така ситуація ще більше загострює кризові явища в молочній галузі, які неухильно ведуть до зменшення поголів'я великої рогатої худоби в Україні. Якщо терміново не вжити державних заходів регулювання, дефіцит молока матиме дійсно загрозливі масштаби", - переконана президент Союзу молочних підприємств України Лідія Карпенко.
20-відсоткове підвищення цін на сировину ляже на плечі спочатку переробних підприємств, а потім і кінцевого споживача. Дорожче на 20% молоко - це збільшення собівартості готових молочних продуктів на 14-15%. "Таке різке подорожчання для покупця - прямий крок до зменшення споживання і падіння обсягу ринку", - вважають експерти галузі.
Між тим, комерційний директор молочної компанії "Галичина" Іван Саломатін розповів, що вже з початку грудня ціни на сировину підскочили на 20%. "Для нашого підприємства це означає зростання витрат на готову продукцію на рівні 14%", - зазначив він. За словами І.Саломатіна, на сьогодні "Галичина" прийняла рішення про збільшення відпускних цін на 10%, за рахунок зменшення показника рентабельності.
"Найбільш реальним виходом з ситуації, що склалася, було б зниження податку на додану вартість для переробників", - додає комерційний директор "Галичини". Так, за його даними, в сусідній Росії, наприклад, ПДВ для виробників молочних продуктів становить 10%, в Польщі цей податок диференційований і становить 3-8%.
Нагадаємо, своїм рішенням від 24 листопада 2009 р. Конституційний суд України визнав таким, що не відповідає Конституції України (неконституційним), Закон України "Про внесення змін до деяких законів України з попередження негативних наслідків впливу світової фінансової кризи на розвиток агропромислового комплексу" N922 від 4 лютого 2009 року. Таким чином, названий закон втрачає силу з дня прийняття Конституційним судом України даного рішення.
Так, визнання неконституційним цього Закону означає, окрім іншого, припинення дії положень Закону України "Про податок на додану вартість", яким визначався механізм дотування виробників м'яса і молока.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас