Мінфін уникає монополії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін уникає монополії

Фондовий ринок
334
Міністерство фінансів відібрало ще два банки-первинні дилери для монопольного розміщення облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП), збільшивши їх кількість до 11. Проте Мінфін продовжує залучати до аукціонів кожного охочого з 198 банків, обурюються дилери. На їхню думку, Мінфін не зменшує кількість торговців напередодні великого погашення 30 грудня, аби мати якомога більше покупців на ОВДП.
Переможцями третього конкурсу Міністерства фінансів з відбору первинних дилерів на ринку ОВДП вчора стали банк "Київська Русь" і націоналізований банк "Київ". З врахуванням перших двох тендерів вже відібрано 11 банків-дилерів. Згідно із постановою Кабміну №363 від 14 квітня, вони мають виняткове право на придбання держпаперів при їх первинному розміщенні. На першому конкурсі 20 серпня дилерами були обрані ІНГ Банк Україна, "Райффайзен Банк Аваль", Ощадбанк, Укргазбанк і УкрСиббанк. 10 вересня до списку увійшли Родовід Банк, ОТП Банк, УніКредит Банк і Ерсте Банк. Фактично з 11 банків 4 підконтрольні державі.
Банки-первинні дилери володіють ексклюзивним правом викуповувати облігації Мінфіну, а потім перепродавати їх на вторинному ринку. Натомість вони повинні підтримувати двосторонні котирування купівлі/продажу ОВДП з іншими дилерами, а також викуповувати не менше 3% обсягу облігацій Мінфіну, запропонованих протягом півроку. Наказ Мінфіну №757 від 10 червня "Про затвердження порядку відбору і функціонування первинних дилерів" зобов'язав відомство після укладення договору з шостим відібраним дилером проводити аукціони тільки для них. Проте цього до цих пір не сталося - і цінні папери купують всі охочі установи. У прес-службі Мінфіну вчора не повідомили причину затримки початку роботи і заплановану дату запуску первинних аукціонів.
Первинні дилери побоюються офіційно коментувати бездіяльність Мінфіну. "Договори ще не підписані, але головна проблема в тому, що сам Мінфін не зацікавлений в роботі з нами, - говорить скарбник одного з банків-дилерів. - Отримавши зобов'язання, банки зажадають і права, а Мінфін не готовий зараз надати право первинного розміщення". Мінфін може добрати ще п'ять дилерів - в березні і вересні 2010 року.
На думку учасників ринку, Мінфін намагається уникнути чергового підвищення вартості облігацій, яке виникне при обмеженні кількості гравців ринку. "Через великі виплати в жовтні Мінфін був змушений підвищити ставки прибутковості з держпаперів. Тепер він боїться цього ж в грудні. Менша кількість учасників торгів зменшує можливості Мінфіну для маневрів", - сказав інший дилер. Виплата в кінці жовтня 1 млрд грн. коштувала Мінфіну підвищення прибутковості ОВДП до 27-29,5% річних. 30 грудня відомству належить виплатити 1,8 млрд грн., у зв'язку з чим на початку місяця ставки вже зросли на 4% - до 24%.
Створення інституту дилерів було однією з вимог МВФ, але український ринок не потребує їх. "Ми доки не готові до впровадження системи первинних дилерів. Ця ідея з'явилася ще в 1995 році, але наш ринок недостатньо ліквідний, аби існували дилери, - зазначає радник глави правління Укргазбанку Олександр Охріменко. - В Америці і Європі дуже багато охочих купити цінні папери, а у нас попит дуже низький".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас