Коломойський приручає аграрія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коломойський приручає аграрія

Аграрний ринок
870
Підконтрольний Ігорю Коломойському "Дніпроазот" підсилює позиції з сечовини на внутрішньому ринку. У грудні завод відвантажить споживачеві 10% обсягу, що виробляється. Це виведе його в лідери з постачань на внутрішній ринок у другому півріччі.
"Дніпроазот" вперше замислився про важливість залучення внутрішнього покупця. Таким чином, компанія диверсифікує ризики в умовах поганої прогнозованості ринку. Адже, крім аміаку, який не вигідно продавати на експорт, у нього є лише карбамід. "Політика нашого підприємства зараз націлена на те, щоб залучити в клієнти українських споживачів більшою мірою, ніж це було раніше", - розповідає комерційний директор "Дніпроазоту" Андрій Семич. Він повідомив, що в грудні відвантаження сечовини буде максимальним за цей рік - близько 7 тис. т, що складає більше 10% обсягу, що виробляється за місяць.
У другому півріччі "Дніпроазот" поставить вітчизняним аграріям понад 23 тис. т карбаміду, що буде максимальним показником в рейтингу постачальників. Семичу було складно пояснити, чим викликаний такий різкий інтерес до внутрішніх постачань, але сказав, що керівництво заводу має намір підсилити свої позиції щодо цьому продукту всередині країни. Для цього вже зроблені перші кроки. "Керівництво провело нараду з потенційними покупцями-трейдерами, в результаті якої були досягнуті попередні домовленості про співпрацю на взаємовигідних умовах", - сказав комерційний директор. На заводі допускають, що підкорити внутрішнього споживача їм допоможуть такі компанії, як "Райз", "УкрТехноФос", "Свіспан лімітед". Заводчани із задоволенням працювали б з аграріями безпосередньо, коли б не маленький нюанс.
Сільгоспвиробники вважають за краще купувати фасований продукт, а його на заводах не випускають. Саме трейдери здійснюють роботу з фасування карбаміду і його доставки кінцевому споживачеві. Тому заводу просто необхідно заручитися їх підтримкою при таких амбітних планах.
Орієнтація на внутрішні постачання вже зараз обіцяє низку переваг тому, хто вибрав цю стратегію. По-перше, це позбавляє виробника від вимивання обігових коштів - не потрібно чекати відшкодування ПДВ, як у випадку з експортом. По-друге, на думку Дмитра Гордійчука, начальника департаменту АПК і хімпромисловості "Держзовнішінформу", зараз карбамід дозволяє заробляти більше на внутрішньому ринку, ніж на зовнішньому.
Так, своєму покупцеві карбамід відвантажується 2,4 тис. грн. за тонну ($300), на зовнішні ринки він пропонується максимум за $260. Третє - вартість сечовини мало залежить від процесів, що відбуваються на ринках, бо попит з боку аграріїв поки що дуже малий. Наприклад, на ціну амселітри впливають попит на зовнішніх ринках, позиція імпортерів.
Таким чином, карбамід дає козирі тому, хто захопиться постачаннями внутрішньому споживачеві. Інша річ, що зробити ставку на карбамід не вдасться внаслідок непопулярності цього добрива у нас. Максимальний обсяг використання сечовини до кризи складав не більше 500 тис. т. Інша річ селітра - внутрішній ринок спокійно ковтав щороку близько 2 млн. т цього добрива. Цього року, за даними "Держзовнішінформу", розрахункове споживання карбаміду за 10 місяців склало лише 314 тис. т (разом з імпортом).
Та є і хороша новина - саме зараз аграрії активізували закупівлю цього дорожчого, високотехнологічного продукту, запасаючись ним до весняної посівної. "Великі аграрні господарства з руками вихоплюють карбамід в біг-бегах", - констатує представник трейдерської компанії. Він же повідомив, що зовсім нещодавно один з таких виробників здійснив придбання 4,5 тис. т карбаміду, що є значним обсягом в одні руки. Це дозволяє трейдеру розраховувати в грудні на продаж приблизно 10 тис. т продукту, що також не зовсім звичне явище для ринку. Той факт, що сільгоспвиробник готовий брати карбамід, вказує на його високу купівельну спроможність, адже покупка даного добрива - задоволення не з дешевих.
Сільгоспвиробники пояснюють привабливість товару можливістю його купити, а також більшим вмістом азоту в ньому, ніж в селітрі. "2,4 тис. грн. за тонну - цілком прийнятна ціна, а за характеристиками це добриво - найкраще з азотної групи", - вважає президент Асоціації фермерів і землевласників Іван Томич.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас