Валюту доведеться повернути — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валюту доведеться повернути

Валюта
15659
Експортерам доведеться оперативніше повертати валютну виручку. Минулого тижня Президент підписав закон "Про внесення змін до деяких законів України з метою подолання негативних наслідків фінансової кризи": за ним ВКВ, отриману від продажу товарів і послуг, потрібно повертати до України впродовж 90 днів. Донедавна компанії мали можливість тримати виручку за кордоном до 180 діб. Закон був ухвалений Верховною Радою ще 23 червня, проте Віктор Ющенко його не підписав. Після усунення неузгодженостей і неточностей його повертали на нове голосування, і тому він із запізненням вийшов з-під пера глави держави.
"Валютний ринок дуже потребував цього документа восени, коли на міжбанку відчувався гострий дефіцит долара і навіть з урахуванням вливань кредитів МВФ нестримно танули золотовалютні резерви Нацбанку (з серпня по листопад - на $1,2 млрд). Він стимулював би експортерів до повернення валюти на Батьківщину. Зараз гострої потреби у ВКВ вже немає, оскільки долари почали активно надходити під передвиборну кампанію. Думаю, така потреба з'явиться в лютому-березні 2010 р. Тоді-то ми побачимо, як новий закон позначиться на притоку доларів на міжбанк", - прокоментував ситуацію голова правління одного з крупних київських банків.
На минулому тижні міжбанк не відчував браку валюти. "На початку тижня торги проходили на рівні 8,09-8,13 грн./$, до вівторка котирування опустилися до 8,08 грн. і ринок завмер - охочих продавати за таким курсом не було. Лише після відкоту до позначки 8,1 грн./$ почав з'являтися попит на американську валюту в обсягах, яких виявилося достатньо для невеликого зростання, - до 8,15-8,18 грн./$. В четвер курс зафіксувався на 8,13-8,15 грн./$", - розповів "ДС" директор казначейства АТ "Ерсте Банк" Роман Бондар. "На одну копійку на цьому тижні курс підняв Нацбанк: під час аукціону він продавав долар для позичальників вже по 8,09 грн.", - доповнив його начальник управління контролю по валютній позиції банку "Хрещатик" Едуард Назаренко. У міру вирівнювання попиту і пропозиції, зменшувалися щоденні обсяги торгів: з $350-400 млн до $250-270 млн. "Крупних гравців, які б продавали або купували валюту, на цьому тижні на міжбанку не було", - повідомив "ДС" заступник начальника казначейського управління ПУМБ Антон Стадник.
Збільшення попиту на долар фінансисти допускають в найближчі два тижні. Це може статися через виплати вкладникам Укрпромбанку: минулого тижня вже почала формуватися черга на отримання депозитів фізособами, і з 23 листопада будуть запущені самі виплати. Фінансисти допускають, що населення побажає перевести частину отриманих коштів у ВКВ. В цілому клієнти горе-банку мають отримати на руки 6,9 млрд грн., і Кабмін вже збільшив капітал уповноваженого з виплат Родовід Банку на 5,6 млрд. Решту суми (1,3 млрд грн.) банк має намір знайти, працюючи з активами Укрпромбанку (в основному, отримуючи виплати по виданих їм кредитах), які йому дісталися разом з вкладниками. В разі зростання попиту на інвалюту на готівковому ринку неодмінно зросте і безготівковий курс долара: фінансистам доведеться купувати додатково ВКВ на міжбанку. Олії у вогонь можуть підлити і нові правила роботи готівкового ринку, затверджені НБУ ще тиждень тому: за ними з 20 листопада фінансистами дозволяється продавати за добу в одні руки ВКВ не більше ніж на 80 тис. грн., а скуповуючи більш ніж на 15 тис. грн., потрібно пред'являти паспорт. Хоча банкіри і визнають, що громадяни можуть обійти ці вимоги, купуючи валюту дрібними порціями, проте допускають невеликий ажіотаж в обмінниках, поки населення не звикне до нових правил.
У випадку запуску вчасно виплат вкладникам Укрпромбанку фінансисти прогнозують на цьому тижні підвищення безготівкового курсу до 8,18-8,25 грн./$, готівкового - до 8,2-8,28 грн./$. Якщо ж їх перенесуть, то гривня продовжить коливатися в рамках минулого тижня: 8,1-8,15 грн./$
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас