"Луганськтепловоз" на шляху до продажу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Луганськтепловоз" на шляху до продажу

Фондовий ринок
482
Фонд держмайна (ФДМ) поспішає з продажем 76% акцій "Луганськтепловозу". Вчора ФДМ включив підприємство до списку об'єктів для приватизації в грудні цього року, хоча за процедурою сам конкурс може відбутися не раніше початку наступного. Про інтерес до підприємства вже заявили в групах "Приват", ТАС та "Фінанси і Кредит", а також колишній власник компанії - "Трансмашхолдинг".
76% акцій ВАТ "Холдингова компанія 'Луганськтепловоз'" можуть бути приватизовані вже в грудні, відповідну зміну ФДМ вніс наказом №1800 від 18 листопада в графік виставляння на продаж держпакетів акцій на IV квартал 2009 року. Напередодні фонд оголосив конкурс з відбору оцінювача ринкової вартості акцій "Луганськтепловозу". Про його результати буде повідомлено 2 грудня, говорить заступник голови фонду Олександр Потімков.
За його словами, оцінка може бути проведена до кінця грудня, а відразу після цього будуть оголошені умови і сам конкурс. "Його проведення може відбутися не раніше початку наступного року, оскільки за законодавством конкурс може відбутися не раніше 30 днів з дня його оголошення", - уточнив Потімков.
"Луганськтепловоз" випускає магістральні і маневрові тепловози, дизельні та електропоїзди, трамваї, поворотні круги і запчастини для залізничного транспорту. Основні замовники підприємства - "Російська залізниця" і "Укрзалізниця". Виручка в 2008 році становила 1,27 млрд грн., чистий прибуток - 1,081 млн грн.
Проведення конкурсу стало можливим після того, як на початку листопада 76% акцій "Луганськтепловоза" було переведено на рахунок ФДМ з рахунків колишнього власника заводу - російського "Трансмашхолдингу". Попередню приватизацію підприємства оскаржила компанія "Дніпровагонмаш", контрольована групами "Приват" і ТАС. Структури, близькі до цих груп, не були допущені до конкурсу, в результаті "Трансмашхолдинг" придбав "Луганськтепловоз" всього за 292,5 млн грн. при стартовій ціні 292 млн грн.
Перший заступник гендиректора "Трансмашхолдингу" Анатолій Мещеряков вчора заявив, що компанія має намір боротися за право власності над "Луганськтепловозом". "Зараз над цим питанням працюють наші юристи", - уточнив він, не виключаючи участі "Трансмашхолдингу" в новому конкурсі. "Наш інтерес до конкурсу визначається, зокрема, його умовами і початковою ціною", - сказав він.
Про інтерес до "Луганськтепловозу" заявили в групі ТАС, що контролює "Дніпровагонмаш" і Крюківський вагонобудівний завод, а також в групі "Приват". Не відкидають участі в конкурсі і в групі "Фінанси і Кредит" - компанія АвтоКрАЗ, що входить до неї, володіла "Луганськтепловозом" з 2001 по 2005 рік (тоді результати конкурсу оскаржив ФДМ). "Самостійно ми не маємо наміру йти на приватизацію 'Луганськтепловозу', зараз ми розглядаємо можливість участі в конкурсі спільно з профільним інвестором", - говорить джерело Ъ в групі.
На думку галузевих аналітиків, в разі повторної приватизації "Луганськтепловозу" державі навряд чи удасться продати актив набагато дорожче, ніж в 2007 році. Поточна ринкова вартість однієї акції "Луганськтепловозу" становить 2,9 грн. ($0,36) в порівнянні з ціною приватизації 1,76 грн. ($0,34 за курсом на момент продажу) на 23 березня 2007 року, відзначає аналітик ІК KBC Securities Ukraine Інна Перепелиця.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас