Виробники металобрухту придивляються до зовнішніх ринків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Виробники металобрухту придивляються до зовнішніх ринків

1363
Зниження споживання та розрахунків з боку вітчизняних металургів штовхає виробників металобрухту збільшувати частку відвантаження продукції на експорт, незважаючи на мито.
Аналітики стверджують, що брухтовий бізнес вийшов з рецесії. Далі галузь чекає поступовий підйом слідом за Металургпромом і зростанням західних та азійських економік аж до 2012 р. Виробники вторинного металу цілком можуть розраховувати на зростання попиту і цін на їхню продукцію на зовнішніх ринках.
Вабить Захід
"Ми очікуємо, що вже до кінця цього року вартість заготівлі брухту на експорт зросте до $ 250 за 1 т, а середньостатистична його ціна в 2009 р. становитиме $ 235 за 1 т, в той час як цей показник в 2008 р. складав , за нашими оцінками, $ 320 за 1 т ", - розповідає Володимир Власюк, директор ДП" Укрпромзовнішекспертиза ".
На думку аналітика, в 2010 р. ціна експортованого брухту зросте до $ 300 за 1 т на умовах FOB. Таким чином, вже до кінця цього року вартість металобрухту зрівняється з середнім показником 2007 р. (у цей період він становив $ 251 за 1 т). Потребу в імпорті брухту Власюк пояснює тим, що такі країни, як США, Японія, Корея, мають іншу структуру заготівлі брухту.
Так, превалюючий відсоток цієї продукції - промислові відходи, зокрема, лом автомобілебудування та машинобудування. Оскільки ці сфери відчули найбільше падіння в кризу, споживачам знадобиться лом саме такого походження. Це змусить задуматися й наших брухтовиків про зміну структури заготівлі брухту в майбутньому.
До кризи виробників утримували від масованих поставок брухту за кордон експортне мито на рівні EUR30 за 1 т в 2007 р., потім EUR25 - в 2008 р., а в цьому році - EUR18 за 1 т. У 2010 р. обмежувальна міра експорту повинна знизитися, згідно із законодавством, до EUR16, 3 за 1 т. Асоціація брухтовиків "УА Втормет" домагається скасування цього мита взагалі, чому опирається Асоціація металургів, і небезпідставно. Адже зростаючий дефіцит брухту доведеться покривати виробникам металу за рахунок імпортних поставок.
До того ж, за словами Власюка, задихатися від нестачі брухту буде сусідня Росія. У 2010 р. через введення в дію підприємств електрометалургійного виробництва країні знадобляться додаткові запаси брухту. При цьому уряд Росії вже скасував ввізне мито на брухт.
Таким чином, зовнішні ринки стають для наших брухтовиків все більш цікавими. Географія поставок не настільки велика - Туреччина, Єгипет, Молдова, але в цих країнах покупці здебільшого справно платять, стверджують гравці ринку. Не в останню чергу на привабливість експорту впливають сформовані відносини з вітчизняними металургійними підприємствами.
Дисциплінувати споживача
2009 р. брухтовиків почали з торішніми боргами металургів в обсязі 800 млн. грн. Тільки корпорація ІСД заборгувала галузі близько 200 млн. грн., Але на даний момент заборгованість погашено, запевняють в Асоціації виробників металобрухту.
"Восени минулого року наші внутрішні покупці взяли за правило відкладати розрахунки за наданий металобрухт на потім. Цього року метпідприємства відновили поточну проплату за лом і зменшили обсяг накопичених боргів до 200 млн. грн. Але вже зараз ми бачимо тенденцію щодо повернення до схеми осені 2008 р. і побоюємося цього ", - розповідає голова наглядової ради" УА Втормет ", віце-президент компанії Euro Finance Ltd. Валентин Макаренко. За його словами, компанія має потужності із заготівлі 150 тис. т брухту на місяць.
Внутрішній споживач, як і раніше залишається пріоритетним покупцем для Euro Finance Ltd. Тому виробники брухту почали відстоювати свої права на одержання готівки, щоб не кортіло іншим виробникам металу. "Ми подали позов до суду на компанію" Інтерпайп ", заборгованість якої перед нами за постачання продукції в минулому році становила 10 млн. грн., І були здивовані тим, що компанія відмовляється визнавати підписаний договір, пояснюючи це тим, що на договорі було факсиміле з їхнього боку. "Інтерпайп" домігся відхилення нашої претензії, ми не можемо розглянути справу по суті ", - нарікає Макаренко. Він же говорить, що в даний момент поставки продукції до "Інтерпайпу" припинено.
У ситуації, що склалася, гравці ринку і аналітики пропонують ломовикам працювати з металургами тільки за передоплатою і встановлювати ціну на один-три місяці, що сприятливо позначиться на обох сторонах, вважає Власюк.
Проте складності у взаєморозрахунках поки не змінюють планів щодо постачання брухту на внутрішній ринок. Вони, як і раніше, будуть превалювати. "У 2009 р. ми прогнозуємо реалізацію брухту вітчизняним споживачам на рівні 4,2 млн. т. За дев'ять місяців того року поставлено більше 3,7 млн. т заготовки", - розповідає президент "УА Втормет" Валентин Куличенко. Він же звертає увагу на те, що в цьому році частка поставок на внутрішній ринок знизилася до 84% замість 90,4% в 2008 р. Таким чином, у поточному році виручка виробників металобрухту з боку вітчизняних споживачів може перевищити $ 800 млн. т.
Наталя Стецун /p>
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас