"Ъ": Нацбанк зафіксував скорочення кількості активних карт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нацбанк зафіксував скорочення кількості активних карт

Фінтех і Картки
605
Національний банк вчора повідомив, що в III кварталі банки емітували 262 тис. платіжних карт, збільшивши їх загальний обсяг до 44,64 млн штук. При цьому кількість активних карт скоротилася на 136 тис. - до 29,54 млн. Найбільший приріст активних карт здійснив Приватбанк - на 148 тис. "Ми продовжуємо активно пропонувати клієнтам і випускати карти - як дебетно-зарплатні, так і кредитні, що дає приріст карткового портфеля. По терміналах у банку за III квартал також є приріст", - сказали в прес-службі Приватбанку.
На друге місце по приросту активних карт - на 78 тис. - вийшов банк "Надра", що перебуває під управлінням тимчасової адміністрації. "Ці цифри не відповідають дійсності, зростання не було, - сказали в прес-службі "Надра". - У звітності ми показуємо не кількість емітованих карток, а кількість карт, з якими власники почали працювати протягом кварталу". Найбільше скорочення показав банк "Дельта" - активних карт стало на 127 тис. менше, всіх карт - на 100 тис., але в банку звітність не коментували.
Переглянули банки і свою платіжну інфраструктуру: встановили 297 нових банкоматів і зняли з обслуговування 874 платіжні термінали. Найбільше банкоматів - 76 - встановив Родовід Банк, якому вже за два тижні належить почати виплату коштів вкладників Укрпромбанку. Активно нарощували банкоматну мережу "Райффайзен Банк Аваль" (+44), Брокбізнесбанк (+23), ВТБ Банк (+19), "Надра" (+17). "Це збільшення є плановим. Розвиток мережі банкоматів і платіжних терміналів продовжує бути одним з пріоритетів банку. Розвивати мережу і перелік послуг, що надаються через банкомати, ми будемо і в 2010 році", - відзначив прес-спікер "Райффайзен Банк Аваль" Леонід Зябрєв.
За оцінкою директора Української асоціації банків-членів платіжної системи ЕМА Олександра Карпова, вартість одного банкомату залежно від обсягу партії складає $15-30 тис. Таким чином, в III кварталі банки витратили на їх установку $4,4-8,9 млн. Втім, деякі кредитні установи демонтували банкомати: Імексбанк відключив 25 апаратів, Укрпромбанк - 20, Укрсиббанк - 15.
Зменшилась і кількість платіжних терміналів - на 874 одиниці. Найбільше їх демонтував Приватбанк - 1,813 тис., а кількість терміналів Укрпромбанку скоротилася на 208 штук. "Зменшення терміналів зрозуміле, тому що тільки один випадок з мережею супермаркетів "О`кей" коштував ринку 500 терміналів, які були зняті і відправлені на склад", - пояснює пан Карпов. Торгівельна мережа гіпермаркетів "О`кей" в середині липня закрила всі свої магазини в Україні.
Олена Губар
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас