Мінекономіки пропонує погоджувати процедури банкрутства держпідприємств для уникнення тіньової приватизації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки пропонує погоджувати процедури банкрутства держпідприємств для уникнення тіньової приватизації

206
Забезпечити участь у засіданнях комітету кредиторів державних підприємств і підприємств, у статутному капіталі яких частина держвласності перевищує 25%, представників Державного департаменту з питань банкрутства й представника захисту інтересів держави, пропонує Міністерство економіки України.
Відповідний проект постанови уряду щодо впровадження механізмів запобігання використання процедур банкрутства держпідприємств і підприємств із держчасткою більше 25% з метою їхньої тіньової приватизації оприлюднено на веб-сайті Мінекономіки для громадського обговорення.
Крім того, міністерство пропонує погоджувати з Держдепартаментом із питань банкрутства, а також Кабінетом міністрів плани санації й світових угод держпідприємств.
Проект постанови також передбачає, що рішення про узгодження планів санації й світових угод держпідприємств і підприємств із держчасткою більше 25%, які мають стратегічне значення для економіки й безпеки держави, органами, уповноваженими керувати держмайном і корпоративними правами держави, приймаються на підставі відповідних рішень Кабінету міністрів.
На думку авторів документу, прийняття постанови дозволить забезпечити своєчасні й більш ефективні заходи із поновлення платоспроможності держпідприємств і підприємств із держчасткою більше 25%, а також стратегічних підприємств, буде сприяти поліпшенню загальної соціально-економічної ситуації в державі.
Відповідно до пояснювальної записки документа, покупка інвесторами збиткових підприємств стала економічно неефективною в результаті того, що вартість підприємства складалася з вартості основного капіталу й суми боргових зобов'язань, що фактично призвело до встановлення подвійної вартості підприємства й виникненню такого явища, як прихована приватизація із застосуванням процедур банкрутства.
На споконвічно економічно активних підприємствах з державною формою власності відбувається безконтрольне з боку органів керування збільшення кредиторської заборгованості. У багатьох випадках зазначена заборгованість не є економічно обґрунтованою.
Крім того, до останнього часу на багатьох збиткових підприємствах державного сектора економіки не здійснювалися заходи щодо поліпшення їхнього фінансового стану й/або не виявлялася держпідтримка, не застосовувалися заходи для їхньої приватизації, статутні капітали не приводилися у відповідність із вартістю чистих активів, не вносилися зміни в перелік об'єктів, які не підлягають приватизації.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас