Емігранти заробили собі пенсію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Емігранти заробили собі пенсію

Казна та Політика
689
Конституційний суд визнав незаконним рішення Верховної ради обмежити виплату пенсій громадянам України, які виїхали на постійне місце проживання в одну з країн, з якими не підписаний відповідний міжнародний договір. Суд зобов'язав парламент прийняти закон, що передбачає моральну і матеріальну компенсацію потерпілим. Депутати ж визнали, що до президентських виборів виконати рішення суду не вдасться.
Конституційний суд (КС) оприлюднив рішення від 7 жовтня щодо звернення Верховного суду, що оспорював норми п. 2 ч. 1 ст. 49 і другої пропозиції ст. 51 закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Закон, прийнятий у 2003 році, обмежив права українських громадян, що виїхали за рубіж на постійне місце проживання. Так, українські пенсіонери, котрі емігрували, отримували пенсію тільки за перші півроку, а потім могли розраховувати на щомісячну виплату пенсії лише в разі в'їзду до однієї з країн (всього - 18), з якими Україна підписала міжнародний договір про пенсійне забезпечення. Як повідомляв Комерсант-Україна, Верховний суд звернувся за конституційним роз'ясненням після скарги українки, яка виїхала до Канади без зміни громадянства.
Суд визнав чинні норми закону такими, що суперечать Конституції, яка гарантує право на соціальний захист і пенсійне забезпечення. "Пенсія за віком, за вислугу років та інші пенсії, які призначаються у зв'язку з трудовою діяльністю, є однією з форм соціального захисту, - йдеться у рішенні суду. - Всі громадяни мають рівні конституційні права, і не може бути обмежень, зокрема по місцю проживання". Відзначені в законі обмеження втратили силу, і тепер Верховна рада має переглянути законодавство, яке регулює виплати емігрантам. Також необхідно прийняти закон про відшкодування матеріального і морального збитку громадянам, які не отримали пенсійних виплат. У Пенсійному фонді не змогли назвати число пенсіонерів, на яких поширювалося обмеження, відзначивши, що жодне відомство не має такої статистики.
Заступник начальника управління правового забезпечення секретаріату Кабміну Володимир Вознюк підтримує вирішення КС, тому що воно відповідає європейській практиці: "Якщо їхні громадяни легально виїжджають в іншу країну, то пенсія їм все одно перераховується". Розмір компенсації чиновник оцінив майже в 1 млрд грн. Проте самі народні депутати поки не поспішають виконувати рішення суду. За словами члена парламентського комітету з питань соцполітики і праці Ярослава Сухого (Партія регіонів), мова йде про "невеликі суми і мізерну кількість людей". "Спочатку ми повинні отримати офіційне роз'яснення Конституційного суду, потім розглянути і прийняти його в комітетах, а потім тільки виносити в сесійний зал", - упевнений його колега по комітету Андрій Павловський (БЮТ). Він вважає, що рішення може ускладнити виплати пенсій усередині країни через збільшення навантаження на Пенсійний фонд.
А член комітету Володимир Вязівський ("Наша Україна - Народна самооборона") упевнений, що необхідні на компенсацію кошти варто закладати вже в проект бюджету на 2010 рік, але компенсаторний закон ВР прийме не скоро. "Рада зможе ухвалити необхідні закони тільки після того, як у країні буде відповідальний перед українцями прем'єр-міністр", - сказав він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас