Тріше: Ставка ЄЦБ є "адекватною" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тріше: Ставка ЄЦБ є "адекватною"

270
Рівень процентних ставок у єврозоні є "адекватним", заявив глава Європейського центрального банку (ЄЦБ) Жан-Клод Тріше, виступаючи на прес-конференції за підсумками засідання банку, повідомляє агентство Bloomberg.
Таким чином, глава європейського ЦБ дає зрозуміти, що банк поки не планує посилювати грошово-кредитну політику, відзначають експерти.
"Результат аналізу кредитної політики підтверджує прогнози низького інфляційного тиску в середньостроковій перспективі", - заявив Ж.-К.Тріше.
Незважаючи на те, що європейська економіка виходить з рецесії, регулятори побоюються, що дуже швидке посилення грошово-кредитної політики може стримати її відновлення. Негативно вплинути на економіку можуть також такі чинники, як завершення термінів дії низки урядових стимулюючих програм, тяжкі умови банківського кредитування, а також зростання безробіття.
ЄЦБ вливає на ринок ліквідності в надії, що банки відновлять кредитування корпоративного сектора і споживачів, і це, у свою чергу, підтримає споживчий попит.
"Відновлення економіки, ймовірно, буде нестійким, - заявив глава ЄЦБ.- У короткостроковій перспективі підтримку йому нададуть тимчасові чинники, проте в середньостроковій перспективі воно стримуватиметься проблемами з балансами фінансових і нефінансових компаній".
Ж.-К.Тріше знов підтвердив, що політика "сильного долара", до якої прагне уряд США, "важлива".
За його словами, "надлишкова волатильність і безладний рух валютних курсів негативно впливають на економіку й фінансову стабільність".
ЄЦБ зберіг в четвер базову процентну ставку на рівні 1% річних, мінімальному значенні за всю історію існування ЄЦБ з 1999 року. Це рішення збіглося з очікуваннями аналітиків.
Курс євро до долара США виріс в четвер до максимального рівня за два тижні. На 17:20 мск вартість європейської валюти складала $1,4779, раніше під час торгів вона піднімалася до $1,4801 - найвищого значення з 24 вересня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас