Лагун займеться страхобанкінгом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лагун займеться страхобанкінгом

1255
Як і прогнозували "ЭИ", Микола Лагун придбав 45% акцій СК "Оранта", ставши найбільшим акціонером страховика. Банкір планує консолідувати контрольний пакет акцій і вже почав цей процес, оголосивши про скупку акцій. У свою чергу, "БТА Банк" поки не планує продавати свою частку акцій, хоча й не відкидає такої можливості в майбутньому.
Входження Миколи Лагуна в акціонерний капітал "Оранти" обіцяє компанії зміну стратегії. До речі, вже була розроблена нова трирічна програма, яка, за словами Олени Болотової, голови правління СК "Оранта", орієнтована на підвищення ефективності, рентабельності роботи компанії, тоді, як раніше, основними акцентами були завоювання частки ринку і обсяг залучених платежів. Новий акціонер планує зміцнити компанію новими IТ-технологіями, підсилити менеджерський склад регіональної мережі.
"Ми плануємо поліпшення в плані технологій, ризиків. У нас великий досвід роботи з масовим сегментом споживачів. Необхідне посилення кадрового потенціалу компанії, але міняти керівників, голів правління і наглядової ради ми не маємо наміру", - розповів учора Микола Лагун.
Він запланував довести свій пакет акцій до контрольного, але коли буде закінчена консолідація пакету і чи буде викуплена частка "БТА Банку", не уточнив. Свого часу "БТА Банк" не відкидав можливості зміни частки володіння "Орантою", але не раніше ніж наступного року. Після затвердження підсумків допемісії акціонерний капітал виглядатиме таким чином: 35,17% володіє казахський Банк "БТА"; 45% - структури Миколи Лагуна; кіпрським структурам, які пов'язують з Мухтаром Аблязовим, - Colorino Trading Limited і Saleta Limited - належить 5,62% акцій; міноритарним акціонерам, у тому числі й іноземним інвестфондам, - близько 8% акцій.
Придбання "Оранти" дозволить Лагуну отримати контроль і над лайфовою компанією "Оранта-життя". Нагадаємо, що бізнесмен вже володіє СК "Дельта життя". Неojдавно оголошена допемісія акцій "Оранта-життя", в рамках якої, за словами глави наглядової ради "Оранти" Олега Спілки, планується консолідувати акції лайфового страховика в рамках "Оранти".
Об’єднати дві лайфові компанії в одну структуру не планується. "Зараз відбувається консолідація акцій "Оранта-життя" СК "Орантою". Вона управлятиметься як дочірня структура", - пояснив Спілка. "Відносно "Оранта лайф" ми розглядуємо багато стратегій щодо подальшого розвитку, але остаточне рішення поки не ухвалене", - доповнив його акціонер.
Планується також налагодити співпрацю "Оранти" і "Дельта Банку". При цьому банкір зізнався, що саме ця можливість послужила одним з мотивів участі Миколи Лагуна в допемісії "Оранти". "Плануються співпраця банку і компанії в технологічному плані, спільний продаж продуктів, розширення географії присутності. Як відомо, "Оранта" має велику філіальну мережу. Зараз ми вивчаємо, наскільки це може бути вигідно. Це був один з мотивів нашої участі в цій компанії", - пояснив Лагун.
За словами директора з розвитку корпоративного сектора й філіальної мережі Промінвестбанку Владислава Кравця, продажі банківських продуктів через мережі страхових компаній - достатньо специфічний бізнес. "У нинішніх умовах важко продавати, оскільки важко оцінювати ризики позичальників, особливо в споживчому кредитуванні, - сказав банкір. - Тому, я вважаю, "Дельта Банк" спробує спочатку реалізовувати через "Оранту" кредитні карти, пропонувати послуги грошових переказів, оплату комунальних послуг.
Притім ставка буде зроблена, перш за все, на продукти, що приносять комісійні".
В свою чергу, президент інвестфонду "Ринако-Прогрес" Дмитро Піддубний вважає, що продажі банківських продуктів через мережу страхової компанії - не зовсім правильний опис процесу, яким мають намір зайнятися менеджери "Дельта Банку". "Думаю, станеться перепрофілювання деяких відділень страхової компанії у відділення банку. По суті, Микола Лагун купив мережу відділень, яка буде тепер насамперед орієнтована на банк", - сказав експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас